Hlavní obsah

Umělá inteligence dokončila Beethovenovu 10. symfonii. Takhle zní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokáže umělá inteligence komponovat stejně dobře jako nejgeniálnější skladatelé naší minulosti? Odpověď na tuto otázku už známe – právě umělá inteligence se totiž postarala o dokončení Desáté symfonie Ludwiga van Beethovena. Skupina Deutsche Telekom, která za unikátním projektem stojí, nyní zveřejnila první ukázku.

Beethovenova Desátá symfonie se dočkala dokončení od umělé inteligence

 
Článek

Devátá symfonie Beethovena byla vlastně úplně poslední. Z té Desáté si totiž mistr zvládl poznamenat jen několik not, než v roce 1827 zemřel. Tým muzikologů a programátorů, které dal dohromady Deutsche Telekom, se však pokusil s využitím umělé inteligence jeho dílo dokončit.

Práce mezinárodního týmu započala již v roce 2019. Pod vedením Dr. Matthiase Rödera se do projektu zapojil muzikolog Robert Levin z Harvardské univerzity, profesor Ahmed Elgammal z katedry informatiky na Rutgersově univerzitě, Mark Gotham z Cornellovy univerzity, skladatel Walter Werzowa a profesorka Christine Siegert z Beethovenova domu v Bonnu.

Foto: Profimedia.cz

Socha Ludwiga van Beethovena v německém Bonnu

V týmu bylo celkem deset expertů, kteří si během své práce vyměnili 10 000 e-mailů a protelefonovali 250 hodin. Tvůrci také prozradili, že umělá inteligence cvičila své dovednosti na 10 000 skladbách, které dohromady obsahovaly na dva miliony not. Tyto skladby hrálo 57 muzikantů s 18 různými hudebními nástroji. Právě díky tomu se naučila umělá inteligence „rozumět“ Beethovenovu stylu.

Nová skladba díky tomu nejen vychází z Beethovenových dochovaných návrhů, ale jeho dílo dokončuje po téměř 250 letech od jeho smrti. „Nejprve jsme se snažili dostatečně porozumět současnému vývoji na poli generování digitální hudby. Vyzkoušeli jsme řadu postupů a nakonec zvolili metodu, která je inspirovaná počítačovým zpracováním přirozeného jazyka. Tuto metodu jsme následně modifikovali právě za účelem zpracování hudby. Naším cílem bylo posunout hranice v hudební tvorbě, porozumět jí na nové úrovni a vytvořit delší a delší sekvence. Tak, aby se nám podařilo vytvořit skutečně smysluplnou kompozici,“ prohlásil profesor Ahmed Elgammal.

Umělá inteligence už může „jet“ rychlostí světla

Internet a PC

„Umělá inteligence nám umožňuje vymyslet pokračování hudební věty ve dvaceti, nebo dokonce stovce různých verzí. Díky algoritmické preciznosti je navíc každý experimentální výsledek věrohodný,“ popsal výhody spolupráce s umělou inteligencí profesor Levin s tím, že úkolem muzikologů pak bylo vybrat tu nejlepší z nabízených variant.

Z kompletního díla byla prozatím zveřejněna pouze ukázka, celé si ho budou moci milovníci klasické hudby poslechnout při slavnostní premiéře 9. října v 19:00 v Telekom Foru v Bonnu pod vedením dirigenta Dirka Kaftana.

Reklama

Související články

Umělá inteligence vyčte povahu ze selfie

Systém umělé inteligence (AI) zabudovaný do mobilního telefonu je s to už se dvoutřetinovou spolehlivostí určit ze selfie snímku obličeje, zda jste podrážděný...

Výběr článků

Načítám