Hlavní obsah

Mobily pro nevidomé i umělá inteligence. Týden inovací odhaluje budoucnost techniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku odstartoval v pondělí šestý ročník Týdne inovací, který napříč republikou představuje nové technologické trendy. K vidění byly například mobily pro nevidomé či umělá inteligence, která je schopná diagnostikovat neurologické choroby.

V Česku odstartoval Týden inovací Video: Novinky

 
Článek

Speciální systém na diagnostiku očních a neurologických chorob představila na veletrhu česká společnost Aireen. „Je to vlastně software, který provádí analýzu digitálních snímků u očního pozadí, které se pořizují speciální kamerou. Ten samotný sken dovedeme analyzovat během několika vteřin a dáme indikaci toho, zda tam ta diagnóza je přítomna, či nikoliv,“ prohlásil Jan Hlaváček, ředitel společnosti Aireen.

Podle něj je i díky umělé inteligenci úspěšnost celého systému přes 90 %, tyto speciální brýle tedy dovolují hodnotit oční sítnici i lékařům, kteří na to nemají odbornost. V praxi by tak mohli podobný systém využívat například praktičtí lékaři, kteří by byli schopni diagnostikovat celou řadu závažných onemocnění už při první návštěvě ordinace. V některých ordinacích se nástroj tuzemských tvůrců již skutečně používá.

Foto: archív tvůrců

Speciální systém na diagnostiku očních a neurologických chorob

Telefony pro nevidomé

Z českých luhů a hájů je také mobil pro nevidomé, který na Týdnu inovací představila společnost Blindshell. „Telefon BlindShell Classic 2 + funguje jako každý jiný telefon, ale hardwarově je navržen tak, aby se s ním nevidomým co nejlépe manipulovalo. A softwarově je vlastně postavený tak, že má zpětné ozvučení, takže nevidomý člověk vždycky přesně ví, kde se v tom telefonu nachází, kde v menu přesně je,“ uvedla pro Novinky.cz Kristýna Savaryová, manažerka společnosti Blindshell.

„Telefon pro nevidomé se dá ovládat hlasem. Zároveň používáte tlačítka a ten přístroj na vás mluví, k dispozici je také spousta asistivních technologií,“ doplnila Savaryová s tím, že přístroj stojí 10 990 Kč. Nevidomí na něj ale mohou získat také příspěvek.

V prodeji jsou vedle prémiového modelu BlindShell Classic 2 + také odlehčené modely pro nevidomé BlindShell Classic za 6900 Kč a BlindShell Classic LITE za 5900 Kč.

Foto: archív tvůrců

Telefon BlindShell Classic 2 +

Stovka akcí napříč republikou

Zmiňované novinky se ukázaly v centru Cubex v Praze během hlavní pondělní prezentace. Akce, kde se budou představovat moderní technologie, ale budou probíhat nicméně v tomto i příštím týdnu. „Týden inovací spočívá ve 100 doprovodných událostech a seminářů napříč celou republikou. Akce je vytvořená pro lidi, kteří věří tomu, že inovace budou důležité pro naši budoucnost. Každý si tu najde to své,“ prohlásil Lukáš Sedláček, zakladatel Týdne inovací.

Například v úterý odpoledne se návštěvníci v Praze budou moci seznámit s tím, jak se testují auta ve virtuální realitě. Příští týden se pak budou řešit mýty a fakta o internetu věcí, například tato akce přitom bude probíhat formou on-line webináře.

Pražské výstaviště ovládli techničtí nadšenci a novodobí kutilové

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám