Hlavní obsah

Twitteru hrozí v EU zákaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton při videohovoru s miliardářem Elonem Muskem varoval, že EU zakáže Twitter, pokud nebude dodržovat přísná pravidla o moderování obsahu. Uvedl to list Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené s rozhovorem. V EU se tak podle agentur zřejmě schyluje k regulační bitvě o budoucnost této sociální sítě.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo mikroblogovací sítě Twitter

Článek

Breton řekl Muskovi, že musí dodržovat seznam pravidel, včetně toho, že nesmí volit „svévolný“ přístup k obnovování účtů zakázaných uživatelů, musí „agresivně“ stíhat dezinformace a souhlasit s „rozsáhlým nezávislým auditem“ platformy. Pokud nebude plnit tato pravidla, hrozí, že sociální síť bude porušovat nový zákon o digitálních službách. Ten stanoví globální standardy toho, jak velké technologické společnosti musí dohlížet na obsah internetu. Breton zdůraznil, že v případě porušení zákona bude Twitter čelit zákazu v Evropě nebo pokutě až do výše šesti procent globálního obratu.

Musk podle zdrojů několikrát řekl, že nový zákon EU je „velmi rozumný“. Dodal, že ho četl a myslí si, že by se měl uplatňovat všude ve světě.

Musk o sobě tvrdí, že je zastáncem absolutní svobody projevu. Varování EU je zřejmě reakcí na jeho přístup k moderování obsahu, kdy oznámil, že na platformě povolí všechny projevy, pokud budou legální. Již dříve Musk řekl, že bude dodržovat všechny příslušné zákony.

Lid promluvil. Pozastavené twitterové účty budou obnoveny, oznámil Musk

Internet a PC

Komu hrozí zákaz na Twitteru?

Mezi požadavky EU je, aby Musk poskytl jasná pravidla o tom, kterým uživatelům hrozí zákaz. Musk nedávno nechal na Twitteru obnovit účty některých známých osobností, které mají zákaz na Facebooku a Instagramu.

EU rovněž požaduje, aby se Twitter zavázal k auditu, který provede do léta příštího roku, kdy musí předat informace, jako je počet aktivních uživatelů a zakázaných účtů.

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Elon Musk

Musk je nyní nejbohatším člověkem na světě. Twitter koupil v říjnu za 44 miliard dolarů a ve společnosti od té doby zahájil dramatické změny. Za měsíc od převzetí Twitteru Muskem se na této platformě výrazně zvýšil počet rasistických, antisemitských a jinak nenávistných projevů, uvedly organizace, které síť monitorují. Musk tvrdí, že na sociální síti prosazuje absolutní svobodu.

Anketa

Souhlasíte s požadavkem EU, aby Twitter moderoval obsah, který šíří?
Ano
32,7 %
Ne
67,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3781 čtenářů.

Od svého nástupu vyhodil polovinu ze 7500 zaměstnanců. Mnoho dalších jich pod tlakem odešlo samo.

„Vyvstávají otázky, zda bude Twitter při dramaticky sníženém počtu personálu schopen udržet celosvětovou diskusní a komunikační platformu v mezích určitých zásad, které si platforma dosud vytyčovala jak v rámci politické, tak společenské konverzace,“ komentoval propouštění ekonom Lukáš Kovanda.

Twitter může zkolabovat

Internet a PC

Amnestie pro provinilce

Musk slíbil, že v rámci prováděných změn zřídí radu pro moderování obsahu s „široce různorodými názory“, se kterou bude konzultovat obnovení zakázaných účtů. Nicméně účty začal obnovovat a slíbil, že od tohoto týdne obnoví dříve pozastavené účty na Twitteru, které neporušily zákon. Minulý týden v reakci na tweet upozorňující na jeho předchozí slib o konzultacích s radou uvedl, že velká koalice politických a sociálních aktivistických skupin souhlasila s tím, že se nepokusí Twitter zničit tím, že ho připraví o příjmy z reklamy, pokud bude s touto podmínkou souhlasit. Dohodu však porušila.

Kovanda poukázal na to, že v důsledku „Muskova převzetí platformy a oznámení jeho záměrů z ní však svoji inzerci stahují velké společnosti typu Pfizer“.

Reklamu na Twitteru pozastavily také další významné podniky, například největší americká automobilka General Motors, koncern Volkswagen či společnost Apple. Podle listu The Wall Street Journal se někteří inzerenti obávají, že na Twitteru by se nyní mohlo objevovat více závadných příspěvků od uživatelů, protože Musk přehodnocuje přístup této platformy k regulaci obsahu.

Twitter ohlásil další změnu. Už nebude bojovat proti dezinformacím o covidu-19

Internet a PC

Reklama

Související články

Musk zchudl o 2,4 bilionu

Hodnota majetku amerického podnikatele a šéfa automobilky Tesla Elona Muska se od začátku letošního roku snížila o více než 100 miliard dolarů (zhruba...

Výběr článků

Načítám