Hlavní obsah

Muskovi vadí „daň z internetu“. Applu hrozí válkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spor mezi americkým podnikatelem Elonem Muskem a společností Apple v pondělí nečekaně vygradoval. Stalo se tak poté, co výrobce iPhonů stáhl z Twitteru veškerou reklamu. Nejbohatší muž na světě kontroval tím, že mu vadí poplatky za aplikace. Kvůli tomu se podle vlastního vyjádření chystá na „válku s Applem“.

Foto: Mike Blake, Reuters

Elon Musk

Článek

Musk se stal ředitelem Twitteru na konci října, bezprostředně poté, co jej koupil. Okamžitě ale začal dělat nepopulární změny, kdy propustil celé vedení a polovinu ze 7500 zaměstnanců – údajně kvůli neuspokojivým finančním výsledkům.

Na zbylé zaměstnance začal tak moc tlačit, že stovky dalších raději daly výpověď. Důsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Za měsíc od převzetí Twitteru Muskem se na této platformě výrazně zvýšil počet rasistických, antisemitských a jinak nenávistných projevů, uvedly organizace, které síť monitorují. Musk tvrdí, že na sociální síti prosazuje absolutní svobodu.

Inzerci kvůli tomu omezily velké společnosti, jako je výrobce léků Pfizer, automobilka General Motors či koncern Volkswagen. A zároveň i Apple, jak dal Musk v pondělí nespokojeně najevo: „Apple prakticky přestal inzerovat na Twitteru. To tak nenávidí svobodu slova v Americe?“

Twitter může zkolabovat

Internet a PC

Během pouhé hodiny pak sdílel hned několik příspěvků, ve kterých se navážel do Applu kvůli tomu, že si účtuje až 30% poplatky z uskutečněných transakcí ze všech aplikací, které si lidé stáhnou a používají je. Označil to za „skrytou daň na internetu“.

Završil to v poslední době populárním memem s driftujícím autem na dálnici, ve kterém jasně dává najevo, že si 30% poplatky nenechá líbit a půjde s Applem do války.

Musk dal jasně najevo, jaké má plány.

Otázka poplatků je přitom pro Muska více než ožehavá. Podle jeho dřívějších prohlášení totiž Twitter ztrácí denně čtyři miliony dolarů (94 milionů korun), což je dlouhodobě neudržitelná situace. Nejbohatší muž na světě věří, že se mu podaří dostat z červených čísel právě díky předplatnému pro ověřené účty, které by měl na konci tohoto týdne spustit.

„Zlaté ověření pro společnosti, šedé pro vlády, modré pro jednotlivce (ať jsou celebrity, nebo ne),“ napsal Musk. Předplatné by mělo činit osm dolarů (asi 200 korun) za jeden účet. Pokud by si svůj díl ukousla společnost Apple, Twitter by z této sumy dostal jen 5,3 dolaru (133 korun).

Twitter v reakci na Muskovo ultimátum opouštějí stovky zaměstnanců

Internet a PC

Vyrobí konkurenci pro iPhone?

Ve svém tažení je přitom novopečený šéf Twitteru podle všeho velmi odhodlaný. „Upřímně doufám, že to nezajde až tak daleko… Ale ano, pokud nebude jiná možnost, vyrobím klidně konkurenční telefon (pro Google a Apple),“ prohlásil Musk.

V řadě příspěvků na Twitteru totiž vedle Applu zmiňoval také americký Google, který si na Androidu účtuje obdobné poplatky.

Google ale takový problém pro Muska nepředstavuje. Americký podnik totiž umožňuje na Androidu relativně snadno instalovat aplikace z alternativních obchodů, díky čemuž nenutí uživatele používat jeho oficiální obchod, ve kterém si účtuje poplatky.

V případě platformy iOS od Applu to ale tak snadné není, uživatelé standardně nemohou alternativní obchody využívat. Jde to v podstatě jen po instalaci jailbreaku, který odemkne jinak omezené možnosti systému iOS. Tím ale lidé přijdou o záruku na svá zařízení.

Poplatky označuje Musk za „skrytou daň na internetu“.

Soud s tvůrci Fortnitu

Spor o poplatky otevřelo již v srpnu 2020 herní studio Epic Games. Ve hře Fortnite tehdy vedení studia nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky níž mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, jež se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 procent levněji.

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obratem podalo na obě společnosti žalobu za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení.

Od té doby se rozhořelo napříč světem hned několik dalších sporů o poplatky, vstoupili do nich i antimonopolní regulátoři, kteří poukazují na možné omezování konkurence. V některých zemích už dokonce Apple začal ustupovat a snaží se dohodnout na nastavení jasných pravidel.

App Store musí uvolnit pravidla pro vývojáře, soud smetl žádost Applu ze stolu

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám