Hlavní obsah

Telecom chystá levnější variantu ADSL

Novinky, Jiří Novotný, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český Telecom chystá širší paletu služeb ADSL, tedy rychlého připojení na internet přes pevnou telefonní linku. Přijde s nimi začátkem příštího roku. Uživatelé pak dostanou možnost vybírat si z ještě více rychlostí a volit optimálnější cenové varianty, podle toho, jak často internet používají, a jaké nároky mají.

Foto: Archiv pořadatele
Článek

"Portfolium služeb ADSL bude rozšířeno jak o levnější variantu, tak i o připojení sice dražší, ale s vyšší kvalitou, zaměřené na náročného spotřebitele," řekl ve středu na setkání s novináři tiskový mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) v současnosti v Česku využívá kolem třinácti tisíc zákazníků. Do konce letošního roku by jejich počet měl stoupnout na patnáct až šestnáct tisíc. Jde přitom o mladou službu, kterou Telecom začal ostatním operátorům a koncovým zákazníkům nabízet teprve letos v únoru.

Uživatelům umožňuje ADSL surfovat, stahovat text, obrázky i video, hrát počítačové hry a vstupovat do dislokovaných databází. Silnou stránkou této technologie je možnost použít nynější telekomunikační infrastruktury. Navíc na stejné lince nadále funguje i běžný telefon.

Nebude už pouze jediný dodavatel

V současné době je technicky možný přístup ke službám ADSL pro 44 procent z 3,6 miliónu účastnických přípojek Českého Telecomu. Pokrytí se má v průběhu příštího roku rozšířit až o sto dalších lokalit v celé ČR. Závisí to však na množství finančních prostředků, které bude moci Telecom na instalaci potřebných zařízení uvolnit.

"Ke snížení nákladů by měla přispět konkurence. Vyhlásili jsme totiž výběrové řízení na druhého dodavatele zařízení pro ADSL, jímž byla dosud jen společnost Alcatel," uvedl viceprezident Českého Telecomu Petr Slováček. Do výběrového řízení se přihlásilo dvanáct zájemců a čtyři z nich postoupili do druhého kola. Vítěz - a tedy budoucí konkurent Alcatelu - bude znám koncem listopadu.

Služby ADSL poskytují v Česku i dvě desítky dalších operátorů. Všichni však musejí vycházet z velkoobchodní nabídky Telecomu. Nejen operátoři, ale i ministr informatiky Vladimír Mlynář Telecom kritizovali, že v základní nabídce je ADSL nejpomalejší v Evropě. Telecom proto v polovině září zvýšil rychlost základní nabídky ze 192/64 na 512/128 kilobitů za sekundu a u rychlejší varianty ze 320/128 kbit/s na 1024/256 kbit/s, aniž by zdražil měsíční paušální poplatek.

Zároveň ovšem zavedl měsíční omezení objemu přenesených dat na deset gigabytů, a pro rychlejší variantu na dvacet gigabytů měsíčně. Za větší objem si tedy teď uživatelé ADSL musejí připlácet. Na vyšší rychlost jich zatím přešlo jen 2400. Pokud tak ti zbývající neučiní do konce letošního roku, převede je pak Telecom na nové obchodní podmínky a programy automaticky.

GTS odstartovala svou vlastní službu

Dobrou zprávou pro zájemce o ADSL je, že se postupně zvyšuje konkurence na tomto poli. Například společnost GTS oznámila, že v této službě neuplatní tzv. agregaci, k níž přikročil Telecom, a jež při přetížení sítě podstatně zpomaluje rychlost připojení. Nebude také nijak limitovat objem přenesených dat.

V polovině září společnost GTS spustila pod názvem GTSL svou vlastní službu vysokorychlostního připojení na internet. Zatím si ji však mohou objednat jen zákazníci na území Prahy 1 a 2, kde GTS vlastní místní vedení ke koncovým uživatelům. "Předpokládáme, že do konce roku bude prostřednictvím GTSL připojeno kolem pěti set klientů," sdělil Právu ředitel komerční divize GTS Tomáš Budník.

Alternativní operátoři už také nejsou vázáni na omezenou nabídku modemů, jichž bylo donedávna nabízeno jen pět druhů. Všechny byly Alcatelu, a cena za jejich měsíční pronájem se pohybovala od 150 do 500 korun (bez DPH). Nyní si operátoři mohou modemy pro ADSL pořizovat a u zákazníků instalovat zcela samostatně. Uživatelé navíc dostanou možnost si službu ADSL nainstalovat i sami prostřednictvím samoinstalačních balíčků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám