Hlavní obsah

Streamovací služby budou do pěti let užívat čtyři miliony domácností v ČR

– Praha

Počet domácností využívajících videostreamovací služby se má do roku 2027 zvýšit ze současných zhruba 2,5 milionu na čtyři miliony. Rozšířenost služeb v tuzemské populaci tak dosáhne 50 procent. Vyplývá to z odhadů společnosti CME, která v tuzemsku provozuje televizi Nova nebo streamovací službu Voyo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Voyo má v současnosti v Česku a na Slovensku dohromady přes půl milionu předplatitelů a podle generálního ředitele CME Didiera Stoessela má ambici mít za dva roky okolo jednoho milionu zákazníků.

Z lokálních hráčů nabízí vlastní službu od letošního února i Prima pod názvem Prima+. Dalšími konkurenty jsou světové služby Netflix, HBO Max, Disney+, Prime Video nebo nejnověji Skyshowtime.

Podle průzkumu distribuční společnosti Axocom až 60 procent předplatitelů sdílí přístup k účtům s kolegy v práci nebo kamarády. Češi se podle Axocomu aktuálně nejčastěji rozhodují podle ceny. Ta je klíčová pro 38 procent respondentů. Druhým nejdůležitějším kritériem je nabídka platformy, podle které se rozhodovalo 30 procent předplatitelů. Popularitu a povědomí o jednotlivých značkách platforem uvedlo jako důvod 22 procent dotázaných.

Streamovací platformy v Česku netáhnou tolik jako ve zbytku Evropy

Internet a PC

Zájem podle akcí

„Češi jsou značně konzervativní a to ovlivňuje jejich rozhodování. Když už to není zadarmo, tak chtějí za minimum peněz maximum možného. Proto nejvíce koukají na cenu a šíři nabídky. Naopak jen pět procent předplatitelů vůbec cenu neřeší,“ uvedla televizní expertka a ředitelka Axocomu Erika Luzsicza.

Co se ceny týče, tak z průzkumu vyplývá, že Češi nejvíce slyší na marketingové akce. Podle nich se rozhoduje až 70 procent předplatitelů. Jen čtvrtina dotázaných akceptuje cenovou politiku s tím, že platí za své oblíbené nebo vybrané seriály a pořady. A zbylých pět procent cenu neřešilo vůbec nebo se rozhodlo k předplatnému zcela spontánně.

„Právě díky nejrůznějším slevám a promoakcím se mají šanci na trhu uchytit i nově přicházející streamovací služby. Lokální služby pak nejčastěji rostou díky zvýhodněným balíčkům, tedy spojení s dalšími službami a nabídkami. Bez toho by neměly možnost dotáhnout se v popularitě jinak dominantnímu Netflixu,“ dodala Luzsicza.

Mezi těmi, co začali s využíváním služby zdarma v rámci promoakce, celých 33 procent přiznává, že se stali platícími diváky, protože zapomněli službu zrušit.

Překvapivý krok: Netflix ve více než 30 zemích snížil předplatné

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám