Hlavní obsah

Stránky kybernetického gangu REvil jsou mimo provoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik internetových stránek kybernetického gangu REvil, který má podle expertů vazby na Rusko a je obviňován z útoků na stovky podniků po celém světě, je mimo provoz. Podle agentury AFP na to upozornili odborníci na internetovou bezpečnost. Weby hackerské skupiny, která je proslulá žádostmi o vysoké výkupné, přestaly být dostupné jen několik dní poté, co se skupina přihlásila k útoku na americkou společnost Kaseya.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Všechny internetové stránky REvilu jsou mimo provoz,” uvedl Lawrence Abrams, který se věnuje kybernetické bezpečnosti a stojí za webem Bleeping Computer sledujícím technologické novinky a zprostředkovávajícím bezplatnou počítačovou pomoc.

Podle stanice BBC není důvod zmizení stránek gangu z internetu známý. Vzhledem k tomu, že k němu došlo v době, kdy USA zvyšují tlak na Rusko kvůli zločinům v kybernetickém prostoru, objevují se spekulace, že proti kriminální skupině zasáhly americké nebo ruské úřady. Podle specialistů však není nečekané zmizení zločinných organizací z internetu nic neobvyklého.

Masivní kyberútok zasáhl až 1500 firem, tvrdí zneužití vývojáři. Podle expertů mnohem víc

Amerika

K zákroku proti hackerům nabádal v pátek při telefonátu ruského prezidenta Vladimira Putina jeho americký protějšek Joe Biden. Na téma kybernetických útoků Biden s Putinem diskutovali také při osobním setkání minulý měsíc v Ženevě.

„REvil je jedním z nejbezohlednějších a nejkreativnějších ransomwarových gangů, jaké jsme kdy viděli. Webové stránky kybergangu jsou údajně nefunkční. Jednou z možností je jejich tiché vyřazení z provozu federálními úřady, podobně jako tomu bylo v případě ransomwarové skupiny DarkSide,” prohlásil Pavel Krejčí, Security Engineer v kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

Podle něj ale předčasné oslavy nejsou na místě. „Protože další reálnou možností je, že se ransomwarový gang rozhodl stáhnout trochu do pozadí, jelikož v poslední době poutal velkou pozornost vzhledem k útokům na společnosti Kaseya, Colonial Pipeline a JBS. Je také ale možné, že se REvil rozhodl sám skončit nebo alespoň dočasně přerušit činnost, stejně jako před několika lety ransomwarový gang GandCrab. Doporučujeme zatím nedělat ukvapené závěry,” doplnil Krejčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám