Hlavní obsah

Stát stále počítá s aukcí 5G v prvním čtvrtletí

– Praha

Stát stále počítá s tím, že aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G vyhlásí v letošním prvním čtvrtletí. Vyplývá to z materiálu Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice, který v pondělí schválila vláda. O schválení dokumentu informoval na tiskové konferenci po jednání kabinetu vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Původně se počítalo s tím, že aukce začne v lednu, ministerstvo na konci roku, kvůli možné úpravě podmínek, připouštělo odklad na konec prvního pololetí. Stát očekává, že letos z aukcí získá šest miliard korun.

Podle Českého telekomunikačního úřadu je aukce připravena a má potenciál splnit cíle, se kterými byla seznámena vláda minulý rok, tedy zejména posílení konkurence vstupem čtvrtého operátora a nastartování rozvoje 5G sítí. „V současné době probíhají jednání se zástupci MPO o případných změnách v parametrech aukce. Zároveň platí, že jakákoli změna parametrů aukce by znamenala novou veřejnou konzultaci, a tedy i odklad výběrového řízení o několik měsíců,“ řekl mluvčí úřadu Martin Drtina.

5G sítě otestuje pět českých měst

Mobil

Materiál ministerstva pro vládu počítá s tím, že v roce 2023 držitelé frekvencí pokryjí signálem 95 procent obyvatel vybraných obcí. O dva roky později má být pokryto 100 procent silničních a železničních koridorů a celkově 70 procent obyvatel ČR.

Nabízené pásmo 700 MHz vznikne přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. Operátoři o frekvence 700 MHz a další pásmo 3500 MHz zájem mají, nicméně sítě 5G mohou spustit i na kmitočtech, které již mají k dispozici například v sousedních pásmech 800 a 900 MHz. „O frekvence v aukci zájem máme, ale za rozumnou cenu,“ uvedl ve čtvrtek generální ředitel T-Mobilu José Perdomo Lorenzo. T-Mobile chce letos spustit v kampusu Vysoké školy báňské v Ostravě testovací 5G síť. Tuto síť má testovat i pětice měst vybraných v tendru MPO.

Jedním z cílů aukce je přilákat čtvrtého mobilního operátora, který by zvýšil konkurenci. Podle Lorenza je ale budování sítí 5G vysoce nákladné a vstup nového hráče příliš nedává smysl bez sdílení infrastruktury. „Bylo by ale nefér, kdyby někdo dostal volný nebo levný přístup do již existujících sítí,“ podotkl. Sdílení sítí se zřejmě nevyhnou ani stávající operátoři mezi sebou.

Revoluce jménem 5G 

Sítě 5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí podle studií Ericssonu zpřístupní vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám