Hlavní obsah

Starlink chce dostat internet na palubu letadel. Levné to nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hawthorne

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska se rozhodla rozšířit služby své divize Starlink o internet na paluby letadel. S nabídkou však necílí na běžné uživatele, kteří využívají komerční linky, ale spíše na privátní letadla a aerolinky, které by chtěly službu využít pro své cestující. Cena se za lidovou totiž rozhodně označit nedá.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Nová služba se jmenuje Starlink Aviation. Abyste ji mohli využívat, musíte uhradit jednorázový poplatek za anténu. Na tom by nebylo nic divného, vždyť routery a případně i další potřebné prvky jsme zvyklí kupovat i do našich domácností, abychom se mohli k celosvětové počítačové síti připojit.

SpaceX si ale za anténu naúčtuje jednorázově 150 000 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 3,8 milionu korun. Samotné připojení je pak s klasickými nabídkami pro domácnosti nesrovnatelné, vyjde podle zvoleného tarifu na 12 500 až 25 000 dolarů měsíčně, tedy zhruba 315 000 až 630 000 korun.

Výrobce přesto očekává, že o terminály bude nebývalý zájem. I když je bude dodávat až v polovině příštího roku, již nyní spustil jejich rezervaci, za kterou je nutné uhradit 5000 dolarů (125 430 korun). Poplatek bude nakonec odečten z pořizovací ceny antény.

Musk oznámil, že jeho firma bude dál platit internetové služby na Ukrajině

Zahraniční

Přenosovou rychlost terminálů by nicméně mohla závidět nejedna tuzemská domácnost. Starlink Aviation totiž v nejvyšším tarifu poskytuje až 350 megabitů za sekundu, což bohatě stačí pro videohovory, streamovací platformy i hry na internetu.

Souboj o nebe

Společnosti budující satelitní sítě na nízkých oběžných drahách, které přenášejí širokopásmový internet, jako je Starlink či britský OneWeb, se ucházejí o přízeň leteckých společností a služeb soukromých letadel. Tomuto trhu dominují společnosti jako britský Inmarsat a jeho americký konkurent ViaSat, které plánují fúzi.

Loni v listopadu Viasat informoval o převzetí Inmarsatu za 7,3 miliardy dolarů. Transakcí se nyní zabývá britský regulační úřad kvůli obavám, že by spojení firem mohlo bránit nové konkurenci na trhu leteckého internetového připojení a zvýšit ceny palubních wi-fi sítí leteckých společností.

Vznikne nový satelitní gigant. Firmy Eutelsat a OneWeb uzavřely předběžnou dohodu o fúzi

Internet a PC

Společnost OneWeb v úterý oznámila dohodu s gigantem v oblasti širokopásmového připojení za letu, společností Panasonic Avionics. Ta spolupracuje s přibližně 70 leteckými společnostmi a služby podniku OneWeb jim začne nabízet do poloviny příštího roku.

SpaceX plánuje příští rok nabídnout internetové připojení Starlink letadlům aerolinek Hawaiian Airlines. Firma už nabízí tuto službu zákazníkům z řad námořních dopravců a vlastníků obytných vozů a má již desítky tisíc individuálních spotřebitelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám