Hlavní obsah

Windows Vista patří minulosti. Microsoft ukončil podporu

Novinky, ort

Společnost Microsoft v úterý oficiálně ukončila podporu pro operační systém Windows Vista. Od nynějška tak již pro tuto letitou platformu nebudou poskytovány žádné aktualizace. A to ani ty týkající se zabezpečení.

Foto: archív výrobce

PC s Windows Vista (ilustrační foto)

Článek

Operační systém Windows Vista se na pultech obchodů objevil v lednu roku 2007. Americký softwarový gigant jej tak podporoval více než deset let.

Přestože Visty přinesly celou řadu zajímavých vylepšení, na popularitu svého předchůdce – Windows XP – nikdy nestačily. Celá řada uživatelů jednoduše tuto verzi přeskočila a místo Vist si počkala až na novější sedmičky.

Statisíce uživatelů

Ukončení podpory tak nepředstavuje tak velký problém, jako tomu bylo před lety u verze XP. Tu na konci životního cyklu totiž používal stále každý desátý člověk. V případě Vist je však podíl na trhu zanedbatelné jedno procento.

Sluší se však podotknout, že v celosvětovém měřítku jde stále o statisíce uživatelů. A ti všichni se vystavují velkému bezpečnostnímu riziku, pokud budou používat Visty i nadále.

Americký softwarový gigant totiž nebude vydávat pro tento více než deset let starý systém vůbec žádné aktualizace. Pokud se tedy objeví nějaká nebezpečná trhlina, kterou budou moci zneužít počítačoví piráti, uživatelé zůstanou nechráněni.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přejít na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusí pouze ze stáje Windows – k dispozici je pro ně i řada bezplatných alternativ.

Skončí i další systémy

Americký počítačový gigant má naplánovaný i konec aktuálně nabízených desítek. Podpora Windows 10 bude podle dříve zveřejněného harmonogramu ukončena přesně 14. října roku 2025. O dva roky dříve, 10. ledna 2023, pak přestanou vycházet aktualizace také pro Windows 8.

Ještě dřívějšího skonu se tak logicky dočká verze s pořadovým číslem sedm. Proces tzv. rozšířené podpory je pro Windows 7 naplánován do 13. ledna 2020. [celá zpráva]

Foto: repro Microsoft

Plánované ukončení podpory pro jednotlivé verze Windows (kliknutím na obrázek jej zvětšíte)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám