Hlavní obsah

Windows 7 dostaly nečekanou aktualizaci. I po ukončení podpory

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft letos v lednu oficiálně ukončila podporu pro Windows 7. To jinými slovy znamená, že se tento operační systém už nikdy neměl dočkat žádné další aktualizace. Americký počítačový gigant se však po necelém půl roce rozhodl udělat výjimku, a přece jen další aktualizaci vydal – majitelé sedmiček si tak budou moci nainstalovat nejnovější Edge.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Microsoft vydal nový Edge už zkraje letošního roku, kdokoliv si jej mohl stáhnout ze stránek podniku. Vedení firmy se však rozhodlo, že chce co nejvíce rozšířit základnu uživatelů. S poslední várkou aktualizací tak začala automatická migrace na nový prohlížeč prostřednictvím služby Windows Update na Windows 10.

Edge si tak stáhnou do svého počítače lidé společně s dalšími updaty a vylepšeními systému.

Nový Edge dostanou všichni majitelé Windows 10

Software

Sluší se připomenout, že desítky jsou aktuálně nejpoužívanější platformou Microsoftu, která běží na miliardě různých zařízení. Druhým nejpopulárnějším systémem jsou s téměř pětinovým podílem právě zmiňované sedmičky.

Právě proto se americký softwarový gigant rozhodl nečekaně vydat nový Edge formou aktualizace i na již nepodporovaný systém. Má tak šanci, že se počet uživatelů tohoto prohlížeče výrazně rozšíří. S vydáváním dalších aktualizací pro sedmičky ale již jejich majitelé příliš počítat nemohou.

Foto: Novinky

Nový Edge

Bezpečnostní riziko

Používat Windows 7 je tedy bez nadsázky bezpečnostní hazard. Ukončení podpory souvisí nejen s vylepšeními systému, ale také se zabezpečením. Pokud tedy bude u sedmiček objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty.

Ochránit zcela uživatele v nepodporovaném systému nedokáže ani sebelepší antivirový systém. Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků prostřednictvím antivirových nástrojů.

Vhodným řešením z bezpečnostního hlediska je tak nainstalovat novější operační systém. Případně přejít na nějakou konkurenční alternativu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám