Hlavní obsah

Windows 11 už dohání v popularitě starší sedmičky

Popularita nejnovějšího operačního systému Windows 11 pomalu roste, v červenci se tak novinka od amerického Microsoftu již téměř dotáhla na starší sedmičky. Nejpopulárnějším systémem ale s drtivým náskokem zůstává platforma Windows 10. Dokládají to data analytického portálu StatCounter.

Microsoft představuje operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

Když Microsoft zkraje letošního roku zveřejňoval informace o popularitě svých operačních systémů, prozradil, že jím podporované platformy využívá 1,4 miliardy uživatelů. Šlo konkrétně o Windows 10 a Windows 11, americký softwarový gigant však přesný podíl neupřesnil.

Z dat analytického portálu StatCounter je ale zřejmé, že desítky suverénně vedou, aktuálně jim patří 72,22 % trhu. V červnu to sice bylo ještě více (73,45 %), ale i tak se žádný jiný systém z dílny Microsoftu takovému podílu nepřibližuje ani vzdáleně.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

Zmiňovaným jedenáctkám totiž patří až třetí příčka, byť jde o velmi těsný souboj. Operační systém Windows 11 posílil z červnových 10,96 % na červencových 11,77 %.

Svého času velmi populární sedmičky, které však již nejsou vůbec podporovány a nevychází pro ně žádné aktualizace, také stouply z červnových 11,54 % na červencových 11,96 %. Díky tomu si ve statistikách udržely stále druhé místo.

Nová éra Windows odstartovala před rokem, trhu stále kralují desítky

Software

Co nabízí Windows 11?

Windows 11 přinášejí zcela inovovaný design, pro který je typická světlemodrá barva, nové ikony či zakulacené rohy oken a nabídek. Zcela nová je také nabídka Start, která se nyní nachází uprostřed hlavní lišty, podobně jako další zástupce aplikací – prý aby byla uživatelům „blíže na dotek“.

Novinkou jsou Windows Widgets. Podobnou vychytávku známe už z mobilních platforem, v podstatě jde o živá okna, ve kterých se zobrazují důležité informace, o něž uživatel stojí. Například zprávy, záznamy kalendáře, upomínky, počasí apod. Jednotlivá okna může uživatel libovolně přerovnávat a upravovat jejich velikost.

Velký důraz byl v nové verzi systému kladen také na hráče, v jedenáctkách se jednotlivé tituly načítají citelně rychleji. Zároveň díky podpoře technologie AutoHDR nabízí operační systém Windows 11 špičkovou grafiku u jednotlivých titulů i bez zásahu vývojářů.

Do nového systému jdou navíc nainstalovat aplikace, které jsou určeny pro mobilní platformu Android.

Foto: archív tvůrců

Novinkou jsou Windows Widgets. Jde o živá okna, ve kterých se zobrazují důležité informace – například zprávy, záznamy kalendáře, upomínky, počasí apod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám