Hlavní obsah

Uživatele internetu ohrožují nové počítačové hrozby

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrozšířenějším počítačovým virem na celém světě je několik měsíců zákeřný červ Conficker, který napadá počítače s Windows již od konce roku 2008. Mezi desítku největších internetových hrozeb se v březnu ale dostalo i několik nových škodlivých kódů, před kterými by měli být uživatelé ostražití. Vyplývá to z bezpečnostní statistiky antivirové společnosti Eset.

Foto: Novinky

Článek

Virovým statistikám nejrozšířenějších počítačových hrozeb v březnu vévodil v globálním měřítku s 10,32 procenty červ Conficker. V Česku mu k pozici nejčastěji detekované hrozby stačilo 4,82 %, ve Velké Británii je jedničkou s podílem 7,92 %, v Německu 10,09 %, ve Finsku 9,65 %, v Rusku 13,84 % a na Ukrajině dokonce 19,68 %.

Do první desítky se nově dostal virus Tifaut (1,49 %). Tento malware se mezi počítači šíří kopírováním na vyměnitelná zálohovací zařízení. Na nich vytvoří automaticky se spouštějící soubor, který vykrádá informace z již infikovaných PC. Díky tomu, že Tifaut dokáže generovat různé nesmyslné komentáře, je navíc těžko identifikovatelný pro některé antivirové programy.

Další novinkou v první desítce je s podílem 1,22 % také hrozba, která je označována jako VBS/StartPage. Ta dokáže změnit některá nastavení internetových prohlížečů. Například přesměruje domovskou stránku na web, který je zaplaven reklamou. Uživatelé, kteří mají aktualizovaný webový prohlížeč, by se této infekce neměli obávat.

Česku vládne červ Conficker

Nejrozšířenější hrozbou v Česku je červ Conficker (4,82 %). Pomyslnou druhou příčku získal s 3,97 % adware WhenUSave. Tato hrozba dokáže vykrádat citlivá data z infikovaného počítače.

Mezi škodlivé kódy s největším počtem zaznamenaných infiltrací patřil v březnu také trojský kůň Bredolab. Tento škodlivý kód se sám umisťuje do běžících procesů v počítači a snaží se vypnout bezpečnostní programy operačního systému, takže uživatel o něm nemusí vůbec vědět.

Bredolab je schopný se sám kopírovat do systémových souborů a spouštět se při každém zapnutí počítače. Zároveň tento virus komunikuje se vzdáleným serverem prostřednictvím HTTP. Pokud je tedy tento trojský kůň v systému, jeho hlavní úlohou je stahovat do infikovaného počítače další škodlivé programy.

Počítačoví podvodníci zneužívají leteckou katastrofu v Rusku

Počítačoví podvodníci se vždy snaží využít zájmu lidí o svátky, skandály týkající se celebrit, nebo tragédie. Nyní začali ve velkém zneužívat letecké katastrofy, při které zahynul polský prezident Lech Kaczyński s manželkou a téměř stovka dalších pasažérů stroje.

Podle společnosti Eset umístili počítačový podvodníci na internet velké množství podvodných internetových stránek, které lákají uživatele na nové informace o neštěstí a autentická videa. Ve skutečnosti však obsahují nejrůznější škodlivé kódy, jako jsou například trojské koně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám