Hlavní obsah

Upozorní na vichřici, ztracené dítě i odstávku vody. V Česku vzniká chytrá komunikační síť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je úplně jedno, zda řešíte odstávku vody nebo zápis dětí do kroužků. Nová chytrá komunikační síť Munipolis si klade za cíl přinést lidem na jednom místě ověřené informace od obecních úřadů, magistrátů, firem, klubů i spolků. Upozornit ale dovede i na hrozbu povodně, nadměrný smog či ztracené dítě. Je to vlastně takový „Facebook pro obce“, jak trefně glosuje tvůrce Ondřej Švrček.

Foto: archív tvůrců

Munipolis bude k dispozici na počítačích i mobilech.

Článek

Síť Munipolis vzniká na základech Mobilního Rozhlasu, který se během posledních sedmi let vypracoval na nejpoužívanější nástroj pro komunikaci obcí s občany. Aktuálně jej využívá více než 2200 samospráv.

Ty mají možnost zkontaktovat a informovat obyvatele v reálném čase nebo od nich získávat zpětnou vazbu v podobě minireferend, participativních akcí nebo podnětů, kterých lidé napříč Českem posílají pravidelně podle tvůrců ročně desítky tisíc.

Internet loni v Česku používalo 83 procent lidí, podíl dlouhodobě roste

Internet a PC

Úřady, sportovní kluby i farnosti

Nová síť by měla zajistit, že se zmiňované možnosti otevřou stovkám tisíc zcela nových subjektů. Nová platforma bude schopná propojit nejen samotné obce s lidmi, ale také státní úřady, obecní instituce, spolky, sportovní kluby nebo například farnosti.

„Sociální sítě jsou dnes pro digitální komunikaci samozřejmě určitým standardem. Jenže zatímco jejich cílem je vytvářet maximum obsahu nehledě na jeho kvalitu nebo relevanci, v případě chytré komunikační sítě Munipolis je to naopak. Kvalita, užitečnost a hlavně relevance informací jsou zde vždy na prvním místě. Zároveň chybí inzerce nebo reklamy, které by odváděly pozornost od důležitých sdělení,“ přiblížil Švrček.

„Jednotlivá sdělení je možné připomínkovat a reagovat na ně, avšak s určitou mírou kontroly, aby byla diskuze konstruktivní,” uvedl Švrček. Na projektu se podílí také fond Pale Fire Capital.

Testovací provoz v Mostě

Jako jedno z prvních měst bude novinky v síti Munipolis testovat severočeský Most.

„Chceme, aby se občan musel přihlásit k odběru zpráv pouze jednou a pak už si jen vybíral, které městské instituce a spolky jsou pro něj relevantní,“ konstatoval Jaroslav Hejduk z odboru informačního systému města Most.

Foto: archív tvůrců

Tvůrce a šéf Munipolisu Ondřej Švrček

„V našem případě do rámce komunikační sítě Mostu zapojujeme školy, klub seniorů a do budoucna některé ze sportovních oddílů. Pro krizovou komunikaci pak do sítě Munipolis zapojujeme také největší chemický závod Orlen Unipetrol RPA, kterému jsme umožnili posílat v případě krizové situace zprávy také na všechny obce v rámci našeho ORP obvodu nebo v rámci města Litvínova,“ podotkl Hejduk.

„Do budoucna bychom rádi podpořili například zapojení kulturních institucí, sousedských komunit nebo třeba dopravního podniku. Budu rád, když si v blízké budoucnosti všechny důležité informace v Mostě najdou občana samy,“ doplnil Hejduk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám