Hlavní obsah

TikTok není jediný, USA zvažují zákaz dalších čínských aplikací

– Washington

Spojené státy zvažují kvůli obavám o národní bezpečnost zákaz dalších čínských aplikací. Podle zpravodajského serveru CNBC to ve čtvrtek večer řekl personální šéf Bílého domu Mark Meadows. Prezident Donald Trump už pohrozil zákazem čínské aplikace TikTok a mnoho čínských aplikací už zakázala také s odkazem na obavy o národní bezpečnost indická vláda.

Foto: Florence Lo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O možnosti zákazu těch čínských aplikací, které by mohly představovat bezpečnostní riziko, Meadows hovořil na palubě vládního letadla Air Force One, konkrétní ale nebyl. Podobně se personální šéf Bílého domu podle agentury Reuters vyjádřil už minulý měsíc.

Vláda prezidenta Donalda Trumpa vede proti čínským technologickým firmám kampaň, píše CNBC. Například společnost Huawei a další čínské podniky Washington podezírá, že jsou schopny sbírat uživatelská data Američanů a předávat je Pekingu.

Zákaz platformy zasáhne všechny, říkají hvězdy TikToku

Internet a PC

Trump začátkem srpna zakázal americkým firmám, aby obchodovaly se společností Tencent, která provozuje aplikaci pro zasílání zpráv WeChat, a také s majitelem TikToku, firmou ByteDance. Posledně jmenované pak dal 14. srpna 90 dní na to, aby americké aktivity platformy TikTok prodala.

Zájem o převzetí aplikace TikTok projevily americké společnosti Microsoft či Walmart. Očekávalo se, že dohoda za 20 až 30 miliard dolarů (446 až 669 miliard Kč) bude uzavřena už tento týden. Čína ale na konci srpna chystaný prodej TikToku zkomplikovala, když zpřísnila vývoz umělé inteligence.

Rozhodnější než americká vláda se ukázal indický kabinet. Ten v tomto týdnu zakázal 118 čínských mobilních aplikací a svůj krok zdůvodnil také obavami o národní bezpečnost. Média připomínají, že mezi Dillí a Pekingem se zostřuje spor o dlouhou himálajskou hranici, kde v červnu při potyčkách zahynulo 20 indických vojáků.

Indie zakázala kvůli pohraniční krizi desítky čínských aplikací

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám