Hlavní obsah

Škola nainstalovala nelegální Windows, má zaplatit 3000 rublů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Pokutu 3000 rublů (2400 korun) má podle žalobce zaplatit ředitel venkovské školy v obci Sepyč ruské Permské oblasti. Údajně do školních počítačích nelegálně nainstaloval operační systém Windows.

Článek

Za porušení autorských práv mu hrozilo až pět let vězení. Případ vzbudil pozornost i v Rusku, tedy v zemi, která je známa malou úctou k autorským právům.

Na obranu ředitele Alexandra Ponosova už vystoupil i současný ruský prezident Vladimir Putin. Prohlásil, že za nelegální programové vybavení by měl nést odpovědnost dodavatel výpočetní techniky. Někdejší poslední prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov zase napsal dopis nejbohatšímu muži planety Billu Gatesovi, jehož firma Microsoft operační systém Windows vyvinula, a požádal jej, aby proti řediteli školy stáhla obvinění. Americká firma obratem odpověděla, že ona soudní proces nevyvolala.

Prokurátor, který v květnu ve škole v Sepyči nelegální programy objevil, původně navrhoval, aby se Ponosov omluvil a případ by tak mohl skončit smírem. Ředitel však prohlásil, že omlouvat se nemá za co, a ať mu je vina prokázána soudně. "Tak na tom teď pracujeme," řekl listu Izvestija permský prokurátor Alexandr Trojanov.

Média se o případ zajímají

Případ se projednává už několik dní za velké pozornosti médií. Zástupkyně ruské firmy Instar Technologies, která počítače škole dodala, před soudcem prohlásila, že Ponosov techniku převzal bez jakéhokoliv softwaru. Experti ale kontrovali. Podle nich byl operační software na harddiscích počítačů už v roce 2005, tedy dávno před tím, než staré počítače levně koupila venkovská škola.

Přestože Putin již několikrát zdůraznil snahu své země s intelektuálním pirátstvím se vypořádat, programy firmy Microsoft jsou za 100 rublů (asi 80 korun) na moskevských tržnicích stále dostupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám