Hlavní obsah

Muž v USA vjel podle navigace na most, který už devět let nikam nevedl. Pozůstalí žalují Google

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hickory
Aktualizováno

Rodina v Severní Karolíně zažalovala americkou společnost Google kvůli neaktualizovaným mapám. Přesně před rokem totiž podle ní kvůli tomu zemřel při návratu z narozeninové oslavy své dcery Philip Paxson. Navigace Google Maps ho zavedla na most, kterému místní již devět let říkají Most do nikam. Je totiž v havarijním stavu a nepoužívá se. Paxson se i s autem zřítil do řeky a utonul.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Podle právního zástupce rodiny by k nehodě nedošlo, kdyby byly řádně aktualizovány mapy této společnosti. Rodina se proto rozhodla Google zažalovat, upozornil ve čtvrtek server BBC.

Philip Paxson se vracel z narozeninové oslavy své devítileté dcery, kde zůstal déle, aby pomohl s úklidem. Když pak jel v noci domů, navigace od Googlu jej navedla ve městě Hickory na most, který byl v havarijním stavu. Auto se tak zřítilo do řeky, muž nehodu nepřežil.

Google byl opakovaně upozorňován

Podle místních se most zřítil a nepoužíval již devět let před tragédií. Google byl na tuto událost upozorňován údajně opakovaně právě místními obyvateli, ale k aktualizaci map nedošlo.

Rodina uvázla na dvě noci v australské divočině. Slepě věřila navigaci

AutoMoto

A to je i hlavní důvod, proč nyní Paxsonova rodina žene internetového giganta k soudu. „Otec dvou dětí se jako neznalý místních silnic spoléhal na mapy od Googlu a očekával, že ho bezpečně dovedou až domů – k jeho ženě a dcerám,“ ospravedlňovali podání žaloby právní zástupci pozůstalých.

„Jel sice opatrně, ale v temnotě a dešti spadl do řeky Snow Creek, kde utonul. Netušil přitom, že jede podle zastaralých pokynů navigace od Googlu na most, kterému se po téměř desetiletí říkalo ‚Most do nikam‘,“ doplnili právníci.

Ti svou kritiku nesměrují pouze na internetového giganta, před soud ženou také tři americké podniky, které byly zodpovědné za údržbu mostu. Podle právníků tak chce rodina dosáhnout především „větší bezpečnosti na silnicích“.

Google evidentně nebere žalobu na lehkou váhu. „Naším hlavním cílem je poskytovat v mapách přesné informace o jednotlivých trasách. Žalobu nyní studujeme,“ prohlásil mluvčí Googlu a vyjádřil rodině upřímnou soustrast.

Řidiče zradila navigace. Český kamion uvázl v historickém centru Trnavy

Krimi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám