Hlavní obsah

První velká aktualizace přidává PlayStationu 5 nové funkce

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Sony vypustila do světa první velkou aktualizaci pro svou televizní konzoli PlayStation 5. Ta přidává nové funkce a celou řadu vylepšení, které jistě přijdou hráčům vhod. Na několik zásadních změn, o které hráči žádají prakticky již od vydání pětky, se ale bohužel nedostalo.

Foto: archív výrobce

Ovladač DualSense

Článek

PlayStation 5 se nabízí ve dvou různých provedeních. Standardní pětka vyjde případné zájemce na 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak na 10 790 Kč.

Oficiálně prodej začal 19. listopadu, nicméně již od začátku loňského září si mohli lidé obě konzole zakoupit v rámci předobjednávek. A zájem ze strany uživatelů byl tak vysoký, že v době oficiálního startu prodejů nebyla na pultech obchodů ani jedna konzole – vše se rozebralo v rámci předobjednávek.

A doposud se nepodařilo situaci napravit. Pokud si tedy chcete koupit některou z nových pětek v obchodě, musíte se připravit na několikaměsíční čekání – skladem nemá konzoli žádný tuzemský prodejce, což mimochodem platí i pro zahraničí.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Pohodlnější hraní

Pokud nicméně patříte mezi ty šťastlivce, kteří mají PlayStation 5 již doma, můžete si stáhnout do své konzole první velkou aktualizaci. Díky ní můžete například aktualizovat hry v době, kdy je konzole v režimu spánku. Když pak usednete k hernímu ovladači, můžete rovnou hrát a nemusíte čekat, až se stáhnou všechny nezbytné updaty.

Novinkou je také možnost ukládat hry na externí USB disk, což se hodí ve chvílích, kdy již nemáte místo na interním SSD. Přibyla také možnost ukládání her na externí USB disk, takovouto zálohou můžete ušetřit cenné místo na interním SSD. Externí úložiště nicméně musí podporovat standard SuperSpeed USB 5 Gbps a musí mít kapacitu mezi 250 GB a 8 TB.

PlayStation 5 si na sebe nevydělá. Sony musí konzole dotovat

Hardware

Různé generace konzolí

Funkce Share Play nově propojuje hráče s konzolemi PS4 a PS5. Díky ní můžete dokonce půjčit svůj virtuální ovladač kamarádovi, aby si po síti vyzkoušel na své čtyřce tituly, které jsou určeny pro pětku. Jednoduše je také možné sdílet herní obrazovku bez ohledu na generaci konzole.

Nabídka Game Base se také dočkala vylepšení, nyní je možné snadněji přepínat mezi partami a přáteli. Pokročilejší je i správa notifikací pro jednotlivé skupiny. Díky tomu můžete vypnout upozornění tam, kde o to nestojíte. Navíc je také možné upravovat hlasitost jednotlivých hráčů v kooperativních režimech.

Zamrzí, že na některá vylepšení se v prvním velkém updatu nedostalo. Čekalo se totiž, že Sony prostřednictvím něj zpřístupní M.2 slot v konzoli, aby do ní bylo možné přidat další disk, tak se ale zatím nestalo. Hráči si budou muset počkat také na automatické přepínání mezi HDR a SDR.

Foto: archív výrobce

Ovladač DualSense

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám