Hlavní obsah

Policie má nový bič na kyberzločince. Unikátní software vyvinuli Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umí neuvěřitelně rychle prohledávat datové soubory. Informace z nich přehledně roztřídí a vyhledává v nich zdánlivé drobnosti, které pak mohou pomoci kriminalistům k objasnění zločinu a dopadení pachatelů. Dokáže to nově vyvinutý software LikPik, který pro policii vytvořili IT odborníci Masarykovy univerzity v Brně. Pomůže s objasňováním ekonomické kriminality, kdy je nutné zpracovat kvanta dat, ale i v boji s organizovaným zločinem.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vývoj LikPiku trval rok, Policie České republiky jej již testuje a brzy by se měl stát součástí jejího IT vybavení. „Náš softwarový nástroj umí zanalyzovat desítky miliard informací za pouhých několik minut. Dříve tato práce trvala týdny,“ řekl Právu za vývojáře Tomáš Rebok.

Software je v mnoha ohledech ve světě programů unikátem. Základem je to, že data, která dostane za úkol prozkoumat, nejen prohledá, ale v první řadě přehledně roztřídí. Umí je rozkreslit do přehledných grafů.

Česko zaplavily útočné kampaně, které šíří spyware

Bezpečnost

Následně LikPik, coby pomyslný asistent kriminalisty, odpovídá na jeho dotazy a vyhledává mu důležité informace. Pátrá i sám. Umí některá cenná data, která mohla být dříve přehlédnuta či opomenuta, najít a ihned na ně upozornit.

Především u případů ekonomické kriminality jsou policisté často zavaleni spisy a nejrůznějšími podklady, přičemž najít v nich to podstatné je oříšek. LikPik si s tím poradí a zvládne i mnohem obtížnější úkoly.

Umí například vyhodnotit komunikaci členů organizované zločinecké skupiny, mimo jiné upozorní na počítače, z nichž podezřelé informace proudí, nebo na podezřelé účty. Navíc systém porovnává data z mnoha zdrojů.

Software v roli detektiva

Software je jinými slovy aktivní pomocník bez ohledu na to, jaké úkoly jsou mu zadávány ke splnění. Jeho výhodou je, že je pořádkumilovný; informace si detailně hned v samém počátku roztřídí, aby je nemusel prohledávat znovu. Právě to může podstatně zkrátit celé vyšetřování.

„LikPik je neocenitelným nástrojem, který nám napomáhá utřídit a analyzovat objemné datové soubory v přijatelném čase. Poskytuje čistá a klasifikovaná data pro přenesení do analytických nástrojů,“ uvedl k němu Jaroslav Kaplan z oddělení pro vědu, výzkum a inovace policejního prezidia. Kriminalisté na novém pomocníkovi oceňují i to, že je možný jeho další rozvoj a rozšiřování o nové funkce, které mohou doplňovat nejen vědci, ale i policisté.

Policie samozřejmě již nyní využívá pro boj se zločinem hned několik sofistikovaných softwarů. LikPik by měl být nejchytřejším z nich. Pokud se osvědčí v České republice, lze jej využít i v dalších zemích Evropské unie.

Nejobávanější škodlivé kódy, které útočí na počítače s Windows

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám