Hlavní obsah

Německý antimonopolní úřad si posvítí na Microsoft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý antimonopolní úřad si vzal na mušku společnost Microsoft. Úředníci budou nyní posuzovat, zda americký softwarový gigant neporušuje hospodářskou soutěž v digitálním prostředí.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Jedno z návštěvnických center Microsoftu

Článek

Dominantní pozice Microsoftu na softwarovém trhu je založena na operačním systému Windows a kancelářském balíku Office, které mu již dlouho zajišťují silnou pozici v oblasti operačních systémů a kancelářského softwaru.

Nicméně v posledních letech se Microsoft zaměřil na rozvoj cloudových služeb, tedy na možnosti ukládání dat na vzdálené servery, úspěšně také rozšířil svou komunikační platformu Teams. Kromě toho se společnost stala významným hráčem i v dalších oblastech, jako jsou například videohry, upozornil německý server Watson.

Microsoft nechce o Acitivison přijít, Evropské komisi nabídl ústupky

Hry a herní systémy

Ředitel německého antimonopolního úřadu Andreas Mundt poukazuje na skutečnost, že americký softwarový gigant je v digitálním prostředí přítomen na mnoha trzích a má silný vliv na celkovou hospodářskou soutěž. Pokud se prokáže, že narušuje konkurenci, úřad může přistoupit k vyšetřování obchodních praktik společnosti a zakázat je.

Zástupci Microsoftu reagovali na oznámení antimonopolního úřadu prohlášením, že si podnik „uvědomuje svou zodpovědnost za zdravou hospodářskou soutěž v digitálním prostředí a bude konstruktivně spolupracovat s úřadem“. Prohlášení naznačuje, že společnost je připravena respektovat pravidla a standardy hospodářské soutěže.

Amazon, Alphabet i Meta

Antimonopolní úřad v Německu má pravomoci k regulaci velkých digitálních podniků, pokud zjistí omezování konkurence napříč různými trhy. Již dříve si vzal na mušku americké giganty jako Amazon, Alphabet, vlastníka internetového vyhledávače Google či Meta Platforms, který vlastní sociální sítě Facebook a Instagram a komunikační službu WhatsApp.

Antimonopolní úřad v současnosti sleduje také pozici americké společnosti Apple. Monitoruje, zda se nedopouští narušení hospodářské soutěže.

Copilot vytvoří prezentaci z pár vět. Microsoft Office 365 dostane umělou inteligenci

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám