Hlavní obsah

Na aktualizaci Windows 10 si lidé počkají déle. Klidně i několik měsíců

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho očekávaná podzimní aktualizace operačního systému Windows 10, která přidává nové funkce a vylepšení, bude mezi uživatele distribuována postupně. To jinými slovy znamená, že na ni lidé mohou čekat klidně i několik měsíců.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

To, že budou aktualizace distribuovány mezi stovky miliónů počítačů postupně, se vědělo již dříve. Stejně tomu totiž bylo u jarní velké aktualizace, kterou americký softwarový gigant přinesl pro desítky také zadarmo.

John Cable, který má v Microsoftu na starost šíření osvěty o operačním systému Windows, však nyní upozornil, že celý proces bude ještě pomalejší než v případě jarního updatu. „Celý proces uvolňování aktualizací jsme pečlivě plánovali,“ prohlásil Cable.

„Nejprve aktualizaci dostanou zařízení testovaná našimi partnery. Dále pak stroje, u nichž se domníváme, že vše proběhne bezproblémově. Teprve až získáme zpětnou vazbu ohledně kompatibility jednotlivých aplikací a o fungování rozmanitého příslušenství, budeme šířit aktualizaci dále,“ doplnil Cable.

Problémy s jarní aktualizací

Důvody, které softwarového giganta k tomuto kroku vedly, jsou zřejmé. S jarní aktualizací měl totiž Microsoft problémy a některé počítače se po instalaci chovaly velmi nestandardně. Důkladnějším testováním má podnik šanci podobné neduhy vyloučit.

Aktualizaci Fall Creators Update, která byla uvolněna ke stažení teprve minulý týden, si nicméně mohou uživatelé stáhnout i sami. Stačí ze stránek Microsoftu stáhnout nástroj zvaný Pomocník s aktualizací Windows 10. Ten stáhne nejnovější verzi desítek okamžitě, pokud to systémové prostředky sestavy dovolí. Stahovat tuto aplikaci je možné zde.

Update přináší do desítek celou řadu vylepšení. Takřka k nepoznání se změnila aktualizace aplikace Fotky. Ta nyní slouží nejen k prohlížení a úpravám fotografií, je v ní možné zároveň stříhat videa. K dispozici jsou přitom 3D efekty, digitální písma, přechody apod. Například ve 3D je možné objekty rozpohybovat jako fotbalový míč, který brankáři proklouzne do sítě.

Vylepšení se dočkal také zabudovaný antivirový program Windows Defender. Ten si nově dovede poradit i s vyděračskými viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Antivir by měl nyní na ně upozornit ještě dříve, než se tyto škodlivé kódy stihnou zabydlet v počítači.

Podpora smíšené reality

Přibyla také podpora pro systémy smíšené reality. Ta kombinuje prvky rozšířené a virtuální reality. Speciální headset je vybaven 360° kamerami, které dovedou zachytit skutečné předměty a prostor, ve kterém se uživatel nachází, a následně je zakreslit do virtuálního světa.

Uživatel je tak s pomocí smíšené reality schopen vnímat například stůl či židli, pouze tyto reálné objekty vidí vykreslené digitálně přímo v helmě. A přesně takové helmy by se měly objevit na pultech obchodů. Jejich uvedení chystá Acer, Dell, HP či například Lenovo.

Více se o aktualizaci Fall Creators Update dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám