Hlavní obsah

Microsoft si došlápne na počítačové piráty

Novinky, ort

Společnost Microsoft si počítačových pirátů v minulých letech příliš nevšímala. Když byla na nějakém počítači detekována nelegální kopie programu, uživatel byl na to pouze upozorněn. Nyní by však mohl nastat zlom, protože se zástupci amerického softwarového gigantu kvůli tisícům nelegálních operačních systémů Windows a kancelářských balíků Office obrátili na soud.

Foto: Microsoft

Operační systém Windows 8 (ilustrační foto)

Článek

Nelegální instalace Windows a Office dokáže Microsoft odhalit již dlouhá léta. Program, který je schopný ověřit legálnost, se zpravidla stáhne do PC jako aktualizace. V případě, že bude mít podezření na pochybení, uživatele vyzve k nápravě.

Jak to vypadá v praxi? Falešná licence přestane fungovat a na obrazovce vyskočí hláška, že uživatel má několik dní, aby buď dokázal oprávnění k používání licence, nebo si legální licenci zakoupil.

Žádné další kroky však americký počítačový gigant proti pirátům, kteří takové programy používají, nepodnikal. Až doposud.

Chtějí zjistit identitu uživatele

V americkém Washingtonu totiž Microsoft podal žalobu na společnost Comcast, tedy tamního poskytovatele internetového připojení. Toho chce žalobou přinutit k tomu, aby prozradil identitu jednoho svého uživatele.

Celým problémem se údajně zabýval kyberforenzní tým Microsoftu. „Identifikovali jsme několik tisíc aktivací z IP adresy 173.11.224.197, která je v současnosti přidělena do sítě kabelového poskytovatele internetu Comcast,“ citoval server TorrentFreak z žaloby amerického softwarového gigantu.

Tisíce nelegálních klíčů měly být použity právě k aktivování Windows a Office.

Hon na počítačové piráty

Proč zajímá Microsoft právě IP adresa? Ta představuje unikátní číselnou kombinaci, kterou má přidělenou každý připojený uživatel. Prostřednictvím ní je tedy možné odhalit jeho totožnost, k čemuž je však zpravidla nutná spolupráce s poskytovatelem připojení.

Celý spor bude pravděpodobně velmi důležitý. Pokud totiž dá soud za pravdu Microsoftu, mohlo by to odstartovat celou řadu dalších právních bitev podobného charakteru. A na počítačové piráty by začal hon.

Reklama

Výběr článků

Načítám