Hlavní obsah

Microsoft pohřbí nejpopulárnější Windows. Podpora skončí příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpopulárnějším operačním systémem současnosti jsou stále Windows 10. A to i přesto, že Microsoft láká již několik let na novější jedenáctky. Ani velký zájem ze strany uživatelů ale nedovede změnit rozhodnutí amerického softwarového gigantu, že desítky příští rok zařízne. Definitivně totiž bude ukončena podpora.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

Konec Windows 10 je podle oficiálního harmonogramu Microsoftu naplánován na 14. října 2025. Týká se to přitom nejnovější verze 22H2, která byla vydána na podzim 2022. Starší neaktualizované verze desítek totiž přišly o podporu již v minulých letech.

Už příští rok na podzim tak čeká desítky stejný osud jako před pár lety Windows 7 či Windows 8. Ukončení podpory ze strany Microsoftu znamená, že už pro danou platformu nebudou vydávány žádné další aktualizace.

Používat Windows 7 či 8 je tedy v současnosti bez nadsázky bezpečnostní hazard. Ukončení podpory souvisí nejen s vylepšeními systému, ale také se zabezpečením. Pokud tedy bude u sedmiček či osmiček objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty.

Zázrak se nekoná. Popularita Windows 7 opět klesá

Software

Ochránit zcela uživatele v nepodporovaném systému nedokáže ani sebelepší antivirový systém. Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků prostřednictvím antivirových nástrojů.

Vhodným řešením z bezpečnostního hlediska je tak nainstalovat novější operační systém. Případně přejít na nějakou konkurenční alternativu.

Trhu vládnou zatím desítky

Jak bylo uvedeno již výše, v současnosti jsou Windows 10 nejpopulárnějším operačním systémem na trhu. Podíl této platformy ale podle analytického portálu StatCounter postupně klesá. Z říjnových 69,31 % desítky oslabily na 68,02 %, v prosinci podíl činil 67,42 %. V lednu to bylo už jen 66,47 %.

Popularita naopak roste v případě nejnovějších Windows 11, které jsou druhým nejoblíbenějším systémem současnosti. V říjnu podíl činil 26,17 % a v listopadu pak 26,63 %. V prosinci pak přišlo mírné oslabení na 26,54 %, v lednu však již podíl činil 27,83 %.

Pro úplnost dodejme, že trojlístek nejpopulárnějších systémů od Microsoftu aktuálně uzavírá Windows 7. Podíl sedmiček ale v minulém měsíci dosáhl pouze 3,05 %.

Foto: repro StatCounter

Popularita různých verzí operačního systému Windows

Co nabízí Windows 11?

Windows 11 přináší zcela inovovaný design, pro který je typická světlemodrá barva, nové ikony či zakulacené rohy oken a nabídek. Zcela nová je také nabídka Start, která se nyní nachází uprostřed hlavní lišty, podobně jako další zástupce aplikací – prý aby byla uživatelům „blíže na dotek“.

Novinkou jsou Windows Widgets. Podobnou vychytávku známe už z mobilních platforem, v podstatě jde o živá okna, ve kterých se zobrazují důležité informace, o něž uživatel stojí. Například zprávy, záznamy kalendáře, upomínky, počasí apod. Jednotlivá okna může uživatel libovolně přerovnávat a upravovat jejich velikost.

Velký důraz byl v nové verzi systému kladen také na hráče, v jedenáctkách se jednotlivé tituly načítají citelně rychleji. Zároveň díky podpoře technologie AutoHDR nabízí operační systém Windows 11 špičkovou grafiku u jednotlivých titulů i bez zásahu vývojářů.

Do nového systému jdou navíc nainstalovat aplikace, které jsou určeny pro mobilní platformu Android.

Microsoft představuje operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

Microsoft přidá na klávesnici tlačítko pro AI

Hardware

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám