Hlavní obsah

Microsoft odkoupí vlastní akcie až za 60 miliard dolarů, zvýší i dividendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Americká softwarová společnost Microsoft odkoupí vlastní akcie až za 60 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč). V úterý to schválila správní rada firmy. Program nemá konečné datum a firma ho může kdykoli ukončit. Podnik také oznámil, že zvýší čtvrtletní dividendu o 11 procent.

Microsoft představuje nový operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

V září 2019 Microsoft zahájil odkup svých akcií v objemu až 40 miliard dolarů. Firma, k jejímž hlavním produktům patří operační systém Windows, má v současné době tržní kapitalizaci 2,25 bilionu dolarů. To z ní dělá druhou nejhodnotnější veřejně obchodovanou společnost po firmě Apple.

Odkup akcií je vedle dividend jednou z forem, jak firmy vracejí akcionářům investované peníze. K tomuto kroku firmy často sahají i v případě, kdy považují své akcie za podhodnocené.

Akcie Microsoftu v úterý uzavřely těsně pod hranicí 300 dolarů. Od začátku letošního roku si připsaly už téměř 38 procent.

Microsoft prozradí všechny detaily o Windows 11 na konci září. A ukáže nové počítače

Software

Windows 11 a nové počítače

Rozhodnutí o odkupu vlastních akcií přichází v době, kdy se podnik chystá uvést na trh svůj nový operační systém Windows 11. Všechny detaily o chystané novince bychom se měli dozvědět na tiskové konferenci 22. září, tedy dva týdny před uvedením jedenáctek na trh.

Foto: archív výrobce

Windows 11

Na své si přijdou také fanoušci počítačů od Microsoftu. Podle neoficiálních informací bychom se totiž měli dočkat omlazení prakticky celé produktové řady – tedy hybridních tabletů, notebooků i stolních sestav řady Surface.

Windows 11 přinášejí zcela inovovaný design, pro který je typická světlemodrá barva, nové ikony či zakulacené rohy oken a nabídek. Zcela nová je také nabídka Start, která se nyní nachází uprostřed hlavní lišty, podobně jako další zástupce aplikací – prý aby byla uživatelům „blíže na dotek“.

Více se o novém operačním systému dozvíte v našem dřívějším článku:

Windows 11 budou zadarmo. Ale ne pro každého

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám