Hlavní obsah

Microsoft má problém. Zájem o Windows 11 klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operačnímu systému Windows 11 se stále nedaří prosadit mezi staršími platformami od Microsoftu, trhu tak navzdory blížícímu se konci podpory kralují desítky. Jejich popularita dokonce nyní vzrostla, zatímco u jedenáctek naopak klesla. Vyplývá to z dat analytického portálu StatCounter.

Microsoft představuje operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

V loňském roce přitom popularita Windows 10 prakticky neustále klesala. Z říjnových 69,31 % desítky oslabily v listopadu na 68,02 %, v prosinci podíl činil 67,42 %. Letos v lednu to bylo už jen 66,47 %.

Pak ale přišel překvapivý zlom. V únoru podíl vzrostl na 67,26 % a podle zatím posledních zveřejněných dat desítky pokračovaly v růstu také v březnu, kdy jejich podíl dosáhl 69,07 %.

Ve třetím měsíci letošního roku naopak oslabily jedenáctky, kdy klesly z 28,16 % na 26,68 %. Aktuálně jim tak ve statistikách patří druhá příčka. Až na drobné klopýtnutí na konci minulého roku, kdy z listopadových 26,63 % klesl podíl Windows 11 na 26,54 %, přitom popularita nejnovější platformy od Microsoftu rostla.

Foto: repro StatCounter

Popularita různých verzí operačního systému Windows

10 virů, které útočí na Windows nejčastěji

Bezpečnost

Žádné aktualizace

Pokud by popularita desítek rostla i v nadcházejících měsících na úkor Windows 11, byl by to pro Microsoft velký problém. Nezadržitelně se totiž blíží konec podpory Windows 10, americký softwarový gigant tak potřebuje, aby naopak co nejvíce lidí začalo používat jeho nejnovější platformu – tedy jedenáctky.

Konec podpory Windows 10 je podle oficiálního harmonogramu Microsoftu naplánován na 14. října 2025. Týká se to přitom nejnovější verze 22H2, která byla vydána na podzim 2022. Starší, neaktualizované verze desítek totiž přišly o podporu již v minulých letech.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

„Od tohoto data přestane společnost Microsoft poskytovat bezpečnostní aktualizace a technickou podporu pro Windows 10. Váš počítač bude stále fungovat, ale doporučujeme přejít na Windows 11,“ varoval své uživatele americký softwarový gigant.

Už příští rok na podzim tak čeká desítky stejný osud jako před pár lety Windows 7 či Windows 8. Ukončení podpory ze strany Microsoftu znamená, že už pro danou platformu nebudou vydávány žádné další aktualizace.

Bezpečnostní hazard

Používat Windows 7 či 8 je tedy v současnosti bez nadsázky bezpečnostní hazard. Ukončení podpory souvisí nejen s vylepšeními systému, ale také se zabezpečením. Pokud tedy bude u sedmiček či osmiček objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty.

Ochránit zcela uživatele v nepodporovaném systému nedokáže ani sebelepší antivirový systém. Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků prostřednictvím antivirových nástrojů.

Vhodným řešením z bezpečnostního hlediska je tak nainstalovat novější operační systém. Případně přejít na nějakou konkurenční alternativu. A to bude od příštího roku platit také v případě Windows 10.

Pro úplnost dodejme, že trojlístek nejpopulárnějších systémů od Microsoftu aktuálně uzavírá Windows 7. Podíl sedmiček ale v minulém měsíci dosáhl pouze 3,04 %.

Nechtějí ji ani zadarmo. Čínská konkurence Windows netáhne

Software

Reklama

Související články

10 virů, které útočí na Windows nejčastěji

Agent Tesla i Formbook. V žebříčku nejrozšířenějších škodlivých kódů, které útočí na počítače a tablety s operačním systémem Windows, figurují známé firmy....

Lákadla moderních notebooků

Výrobci notebooků se v posledních týdnech předhání, kdo nabídne zajímavější model. Zatímco některé stroje lákají na líbivý vzhled, jiné se snaží zaujmout...

Výběr článků

Načítám