Hlavní obsah

Microsoft a Vodafone spojí síly kvůli umělé inteligenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská telekomunikační skupina Vodafone se dohodla s Microsoftem na desetiletém rozsáhlém strategickém partnerství v oblasti umělé inteligence (AI). Součástí spolupráce bude rozšíření budoucích technologií, jako jsou internet věcí (IoT) a cloudové služby, právě o funkce AI.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Logo Microsoftu

Článek

V rámci dohody Vodafone investuje 1,5 miliardy USD (34 miliard Kč) do AI zaměřené na zákazníky vyvinuté pomocí technologií Azure OpenAI a Copilot od Microsoftu a nahradí také fyzická datová centra levnějšími cloudovými službami Azure, které jsou schopné zpracovat větší objem dat, informoval v úterý operátor.

S pomocí generativní AI od Microsoftu, zejména chatovacích robotů s AI, chce Vodafone zlepšit péči o zákazníky. AI také pomůže zajistit globální platformu Vodafonu pro IoT ve velkém měřítku. Firmy budou rovněž společně rozvíjet digitální a finanční služby pro podniky, zejména pro malé a střední podniky v Evropě a Africe.

Microsoft se současně stane kapitálovým investorem do platformy IoT firmy Vodafone, až bude vyčleněna do samostatného podniku. To se má stát do dubna 2024. Microsoft bude rovněž využívat pevné a mobilní služby Vodafonu.

AI ovlivní téměř polovinu pracovních míst. Zhorší se nerovnost, varuje MMF

Software

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Konzistentnější a inteligentnější odpovědi

Finanční ředitel Vodafonu Luka Mucic uvedl, že vedoucí postavení Microsoftu v AI podpořené partnerstvím s OpenAI změní zákaznické služby. Chatovací robot TOBi podpořený umělou inteligencí Microsoftu bude podle něj poskytovat konzistentnější a inteligentnější odpovědi na dotazy.

Microsoft je v současnosti považován za předního světového poskytovatele služeb v oblasti AI, mimo jiné i proto, že si skupina díky miliardovým investicím včas zajistila přístup k technologii OpenAI. Investice Microsoftu do AI nedávno zvýšily cenu akcií a Microsoft nyní soupeří s Applem o pozici nejhodnotnější společnosti na světě, upozornila agentura DPA.

Vodafone bojuje s konkurenty Telefónica a Orange o pozici druhé největší telekomunikační společnosti v Evropě. Lídrem evropského trhu je Deutsche Telekom. Vodafone působí i v Česku, kde poskytuje služby více než 4,5 milionu zákazníků.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Evropská komise si posvítí na partnerství Microsoftu a OpenAI

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám