Hlavní obsah

Microsoft 365 má výpadky, hlásí Němci a Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Berlín

Někteří uživatelé v Německu a ve Velké Británii v pátek hlásili problém s přístupem k softwarové sadě Microsoft 365. Firma na síti X informovala, že se problémem zabývá. Naposledy se Microsoft potýkal s výpadky v lednu, kdy problémy hlásily desítky tisíc zákazníků.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Logo Microsoftu

Článek

Podle služby Downdetector, která sleduje hlášení o výpadcích internetových služeb, ohlásilo potíže s aplikací Microsoft Teams přes 1200 uživatelů z uvedených zemí. Jejich počet kulminoval krátce po 11:00 SEČ.

Podobný počet uživatelů hlásil také problémy s přístupem k herní platformě Xbox Live.

Microsoft uvedl, že „identifikoval anomálie ve své síťové infrastruktuře“. Společnost dodala, že pracuje na tom, aby zjistila příčinu.

Problém se podle firmy omezuje na uživatele z Británie a Německa. Na sociálních sítích hlásí nicméně problémy s přístupem ke službám také uživatelé ze Švédska či Polska. Na serveru Downdetector o nich reportují lidé z Finska, Švýcarska a dalších zemí. V České republice problém ohlásily desítky lidí.

Čtvrtý nejdelší výpadek v historii. V Austrálii bylo 10 milionů lidí odříznuto od internetu

Internet a PC

Útoky na ChatGPT

Masivní výpadky postihly tento týden také umělou inteligenci ChatGPT od společnosti OpenAI, šlo však o kybernetický útok. „Potýkáme se s periodickými výpadky kvůli abnormálnímu provozu odrážejícímu DDoS útok. Pokračujeme v práci na zmírnění tohoto stavu,“ konstatovali zástupci OpenAI.

Problémy s dostupností trvaly v podstatě téměř celý den, v noci ze středy na čtvrtek a následně i v průběhu čtvrtka středoevropského času. Někteří uživatelé se nemohli vůbec přihlásit, další se sice přihlásili, ale chatbot jim místo odpovědí hlásil nejrůznější chyby.

Distributed Denial of Service (DDoS) jsou útoky, které mají vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů – v některých případech i miliony – začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

V případě ChatGPT musí jít o velmi masivní útok, protože služba je na velký nápor uživatelů stavěna. V různých koutech světa tohoto chatbota využívá více než 100 milionů lidí, připomněl server Mashable.

Umělá inteligence ChatGPT má výpadky, na vině jsou hackeři

Bezpečnost

Reklama

Související články

WhatsApp postihl globální výpadek

Oblíbenou chatovací aplikaci WhatsApp, za kterou stojí vlastník Facebooku, společnost Meta Platforms, postihl v úterý velký výpadek. Podle serveru Downdetector...

Výběr článků

Načítám