Hlavní obsah

Konkurenci Windows od Applu si za jediný den stáhl milión lidí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhých 24 hodin stačilo novému operačnímu systému Mac OS X Lion na to, aby si jej z internetu stáhl milión lidí. Společnost Apple přitom vůbec poprvé začala prodávat novinku výhradně formou přes internet – i proto byl zájem o jednoho z hlavních konkurentů Windows tak enormní.

Článek

Instalační balíček operačního systému Mac OS X Lion má velikost 4 GB a Apple si za něj účtuje 29,99 dolarů, tedy 500 Kč. Stahovat jej mohli výhradně majitelé počítačů od Applu, kteří používají webový obchod Mac App Store. Ten je v současnosti dostupný ve více než 123 zemích.

„Lion má zaděláno na skvělý start. Novinka je nejlepší systém, jaký jsme kdy vyrobili,“ uvedl Philip Schiller ze společnosti Apple.

Lion obsahuje přes 250 nových funkcí a vylepšení, jako je například podpora multitouch ovládání, tedy rozeznávání více dotyků najednou prostřednictvím touchpadů a dotykových myší od Applu, či podpora zobrazení aplikací přes celou obrazovku.

Česku kraluje Windows

Jaký úspěch bude mít Lion v České republice, zatím není známo, protože podíl operačního systému od Applu je v našich končinách velice nízký. [celá zpráva]

Podle dubnových statistik analytické agentury StatCounter mají XPčka v Česku 46,41% podíl. Druhým nejrozšířenějším systémem je Windows 7, který je nainstalován na 33,98 % tuzemských počítačů. Třetí příčku obsadila Vista se 14,09 %. První pětku pak uzavírá Mac OSX od společnosti Apple (2,86 %) a Linux (1,75 %).

Loni v dubnu měly XPčka podíl dokonce 58,48 %. Druhá příčka tehdy patřila Vistám (18,73 %), třetí Windows 7 (17,08 %), čtvrtá Mac OSX (2,52 %) a pátá Linuxu (1,82 %). Jak je tedy z dat patrné, zatímco XPčka výrazně ztrácí, Windows 7 je naopak na vzestupu.

Reklama

Výběr článků

Načítám