Hlavní obsah

Když telefony s osekaným Androidem představují bezpečnostní riziko

Novinky, ort

Premiéru si před časem odbyla nová vlajková loď Mate 30 od společnosti Huawei, která bude prvním telefonem tohoto výrobce s osekanou verzí Androidu. O tom, jak toto kompromisní řešení může představovat nemalý bezpečnostní problém, se rozpovídali experti z kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Představení chytrých telefonů ze série Huawei Mate 30Video: archív výrobce

 
Článek

Kvůli restrikcím ze strany Spojených států půjdou telefony Mate 30 a Mate 30 Pro do prodeje s těžkým hendikepem. Pracují sice pod operačním systémem Android 10, ale jde o osekanou verzi. Případní zájemci se tak budou muset obejít bez obchodu Play, map Googlu a dalších aplikací amerického internetového gigantu.

Huawei má dva supertelefony. Do prodeje ale půjdou s těžkým hendikepem

Mobil

Nové třicítky sice nabídnou grafickou nadstavbu EMUI 10, takže uživatelé na první pohled nic nepoznají, ale markantní rozdíl nastane ve chvíli, kdy budou chtít lidé instalovat první aplikace. Vystačit si totiž budou muset s obchodem AppGallery od Huawei. A ten ani zdaleka nenabízí tolik programů jako Google Play.

A podobné je to také s dalšími obchody třetích stran, které budou moci lidé využít. „Jako krátkodobé řešení se uživatelé mohou rozhodnout nainstalovat aplikace Google a další oblíbené aplikace z obchodů s aplikacemi třetích stran. Ale bezpečnostní standardy v obchodech třetích stran se mohou lišit a obecně jsou slabší než bezpečnostní opatření společnosti Google,“ prohlásil Petr Kadrmas, bezpečnostní expert ve společnosti Check Point.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Co všechno dělají aplikace na mobilech? Často mají oprávnění, která nepotřebují

Software

Masivní útoky zneužívající obchody

Bezpečnostní tým Check Point Research odhalil řadu masivních útoků zneužívajících obchody třetích stran jako prostředek rychlého šíření. Příkladem je nedávný útok mobilního malwaru „Agent Smith“, který nepozorovaně infikoval 25 milionů zařízení a maskoval se jako aplikace související se společností Google. „Uživatelé si musí dávat pozor na falešné aplikace a malware. Doporučujeme uživatelům, aby si vybrali renomované obchody, jako je Amazon App Store. Amazon sice nenabízí aplikace společnosti Google, ale přístup k Gmailu a YouTube je možný prostřednictvím webových stránek,“ vysvětlil Kadrmas.

Aplikace od Googlu je možné do telefonu dostat prostřednictvím Over-the-Air updatů, což znamená, že jakmile Huawei získá odpovídající certifikát společnosti Google, výrobce bude moci jednoduše poslat programy všem uživatelům jednoduchou aktualizací systému. V tuto chvíli však není vůbec jasné, zda výjimku pro modely Mate 30 a Mate 30 Pro Huawei v budoucnu dostane.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám