Hlavní obsah

Huawei se nechce vzdát. Má stejný plán jako Apple

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kdo by si myslel, že po omezení spolupráce s americkým Googlem se Huawei stáhne do ústraní, byl by na omylu. Čínský podnik se totiž obejde bez operačního systému Android, vyvíjí vlastní platformu – podobně jako Apple. Pro televizní stanici CNBC to uvedl Jü Čcheng-tung, generální ředitel spotřebitelské divize společnosti Huawei.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Logo společnosti Huawei

Článek

„Jsme připraveni na všechny eventuality, vyvíjíme vlastní operační systém,“ řekl zcela jasně Jü na dotaz moderátora, zda má podnik připravený nějaký plán B.

Jeden z hlavních představitelů čínského podniku prohlásil, že nový operační systém přitom nemá být k dispozici pouze pro chytré telefony, ale také pro počítače – především tedy notebooky. „Jsme připraveni jej vypustit na mezinárodní trhy během prvního nebo druhého čtvrtletí roku 2020,“ konstatoval Jü.

Zmiňovaný operační systém by měl vlastní obchod s aplikacemi, tedy jinou službu než obchod Play od Googlu. Už v současnosti Huawei provozuje vlastní aplikační repozitář App Gallery.

Jedeme dál, dal najevo Jü

Jü dal svým vyjádřením jasně najevo, že se podnik chystá pokračovat nejen ve výrobě chytrých telefonů, ale také s produkcí vlastních notebooků. Kromě Googlu totiž dal od společnosti Huawei v souvislosti s americkými embargy ruce pryč také americký Microsoft, v nových noteboocích čínského podniku by se tak již neměl objevovat předinstalovaný operační systém Windows.

Jü nicméně zdůraznil, že novou platformu uvede Huawei na trh pouze v případě, že bude skutečně odříznut od Windows a Androidu. Respektive pokud by byl podnik nucen používat osekané verze těchto systémů bez všech aplikací a služeb, což by byla „velká konkurenční nevýhoda“.

Záleží na Googlu a Microsoftu

Pokud by se tak stalo, Huawei by se vydal podobnou cestou jako konkurenční Apple. Americký počítačový gigant je totiž fakticky jediným výrobcem na trhu, který si pro všechna svá zařízení vyvíjí zároveň vlastní operační systémy iOS a macOS.

Americké ministerstvo obchodu zařadilo společnost Huawei minulý týden na černou listinu. I když tento týden byly sankce zmírněny, celá řada firem v USA i Evropě omezila s čínským podnikem spolupráci a zatím neotočila.

Kromě Googlu a Microsoftu spolupráci ukončily nebo alespoň omezily podniky Broadcom, Qualcomm, Xilinx, Intel či Nvidia. Všechny společnosti vyvíjejí důležité součástky a komponenty pro výrobu mobilů a notebooků, které jsou pro Huawei klíčové.

Huawei má zásoby na tři měsíce

Huawei v prohlášení uvedl, že má zásoby čipů a dalších důležitých komponent přinejmenším na tři další měsíce. Na možné zablokování součástek pro výrobu se podnik připravoval už od poloviny roku 2018.

Podle serveru Engadget nicméně manažeři podniku doufají, že se během tohoto období podaří dospět ke smíru mezi Čínou a USA, načež bude Huawei vymazán z černé listiny amerického ministerstva obchodu.

Kritika ze strany USA

Společnost Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Huawei obvinění ohledně špionáže odmítá.

Spojené státy se snaží přimět své spojence, aby společnost Huawei z bezpečnostních důvodů vyloučili z budování mobilních sítí páté generace (5G). Firma uvedla, že do konce března podepsala s operátory 40 kontraktů na tyto sítě.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, už nyní provádí v České republice.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám