Hlavní obsah

Byl to nejoblíbenější webový prohlížeč, nyní se chystá jeho konec

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před pár lety šlo o nejoblíbenější webový prohlížeč na světě, v poslední době však hraje druhé housle a do budoucna se s ním vůbec nepočítá. Řeč je o Internet Exploreru, který se chystá – chtě nechtě – na zasloužený odpočinek. Microsoft má totiž už naplánovaný jeho konec.

Foto: Novinky

Internet Explorer.

Článek

Webový prohlížeč Internet Explorer (IE) byl až do vydání operačního systému Windows 10 výchozím prohlížečem všech operačních systémů Microsoftu. Jeho první verze byla představena v 15. srpna 1995.

IE byl několik let nejrozšířenějším browserem na světě, v roce 2016 jej však ve vedení vystřídal konkurenční Chrome. Od roku 2015 zavedl Microsoft jako výchozí prohlížeč Microsoft Edge, což byl v podstatě počátek konce Exploreru.

Windows 7 dostaly nečekanou aktualizaci. I po ukončení podpory

Software

Americký softwarový gigant nyní prozradil, jaké plány má s Internet Explorerem do budoucna, respektive jak je naplánován jeho úplný konec. Ten začne ještě letos, tedy po 25 letech, co je IE na trhu.

Poslední jedenáctá vydaná verze přestane být nejprve na konci listopadu podporována aplikací Microsoft Teams, která slouží především pro firemní komunikaci. Následně bude podpora ukončena také v rámci balíku Microsoft 365, a to 17. srpna 2021.

Foto: Novinky

Nový Edge.

Už několik posledních let americký softwarový gigant nijak IE nevylepšuje, vydává v podstatě jen bezpečnostní záplaty. Všechnu svou pozornost vývojáři upřeli k browseru Edge, který je novým výchozím prohlížečem ve Windows 10. Stáhnout si jej ale mohou i majitelé starších systémů.

V letošním roce dokonce Microsoft začal Edge distribuovat i do starších systémů formou automatických aktualizací. Nejnovější verze je postavená na Chromiu, tedy na stejných základech jako Chrome od Googlu. Tento stavební prvek mimochodem využívají i další prohlížeče, například Opera.

Internet Explorer vs. Evropská unie

Vysoký podíl používanosti měl Internet Explorer svého času především kvůli tomu, že byl pevnou součástí Windows. I kvůli tomu se Microsoft dostal do křížku s Evropskou komisí, která jej obvinila ze zneužívání dominantní pozice na trhu. Výsledkem bylo vytvoření tzv. ballot screenu (obrazovky s volbou).

Foto: Novinky

Ballot screen

Ballot screen byla jednoduchá nabídka, která se uživatele ptala, jaký internetový prohlížeč chce nainstalovat a používat. Do počítače se nainstaloval prostřednictvím aktualizačního nástroje Windows Update. Na začátku roku 2010 byl dostupný pro operační systémy Windows 7, Vista a XP.

Výběr internetového prohlížeče probíhal v prostředí jednoduchého okna, ve kterém bylo umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. Po zavedení ballot screenu začala používanost Internet Exploreru citelně klesat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám