Hlavní obsah

Avast by měl zastavit obchod s akciemi na burze 9. září

Česká antivirová firma Avast by podle předběžného návrhu harmonogramu svého spojení s americkou softwarovou společností NortonLifeLock měla zastavit obchodování se svými akciemi 9. září. Následně je má stáhnout z burzy a americký podnik vydá nové. Vyplývá to ze zprávy Britského antimonopolního úřadu (CMA), který se fúzí zabývá.

Foto: archív společnosti

Ilustrační foto

Článek

NortonLifeLock a Avast se dohodly na převzetí loni v srpnu, americká firma by za Avast měla zaplatit 8,6 miliardy USD (208,6 miliardy Kč). Nová společnost má mít sídlo v Praze a v Tempe v Arizoně. Služby se chystá nabízet více než 500 milionům uživatelů.

Britský regulátor je poslední, který zatím fúzi plně neschválil, ve středu ovšem k akvizici vydal předběžné souhlasné stanovisko. Podle zveřejněného harmonogramu, jehož termíny se ovšem mohou ještě v případě zdržení některých procesů měnit, se počítá s vydáním definitivního rozhodnutí CMA do 8. září.

Akcie rostou 

O den později by pak měl Avast zastavit obchodování svých akcií a 12. září je pak stáhnout z burzy. NortonLifeLock pak podle návrhu počítá s vydáním nových akcií a následným vypořádáním celého spojení.

Akcie Avastu ve středu kolem 10:00 na pražské burze rostly o 38 procent a obchodovaly se kolem 200 Kč na akci, řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Podle něj to souvisí se stanoviskem CMA. „Cesta k dokončení transakce je v tomto momentě volná. Rozhodnutí úřadu padlo o něco rychleji, než se očekávalo. Původní předpoklady hovořily o vydání stanoviska do konce letošního roku," dodal.

Britský regulátor předběžně schválil převzetí Avastu firmou NortonLifeLock

Software

Avast je česká nadnárodní antivirová společnost, která na trhu působí od roku 1988. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení a podle odborníků se řadí ke světové špičce.

Produkty Avastu využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně. Firma uvádí, že zaměstnává více než 1700 lidí a že každý měsíc zablokuje 1,5 miliardy počítačových útoků.

NortonLifeLock sídlí ve městě Tempe v americkém státě Arizona. Podnik má tržní hodnotu kolem 17,5 miliardy dolarů a dříve na trhu působil pod názvem Symantec. Sekci výrobce bezpečnostního softwaru Symantec zaměřenou na podniky a úřady ovšem v roce 2019 prodal americkému výrobci čipů Broadcom.

Avast koupil kanadskou SecureKey, která se specializuje na digitální identity

Software

Jeho nejvýraznějšími obchodními artikly jsou nyní antivirus Norton a produkty LifeLock na ochranu proti krádeži identity.

Reklama

Výběr článků

Načítám