Hlavní obsah

Brusel dal Applu zelenou, miliardový obchod se uskuteční

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise ve čtvrtek dala zelenou americké firmě Apple, aby mohla převzít společnost Shazam, která stojí za stejnojmennou hudební aplikací. Miliardovému obchodu tak nyní již nic nestojí v cestě.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na Evropskou komisi se obrátilo letos hned několik společností, podle kterých bude spojení Applu a Shazamu ohrožovat hospodářskou soutěž. Komise tak vyšetřovala, zda by spojením obou podniků nevznikl monopol a zda by se nesnížily možnosti uživatelů na výběr hudebních aplikací.

Více než čtyřměsíční vyšetřování ale nakonec ukázalo, že obavy jsou liché. „Provedli jsme důkladnou analýzu, která potvrdila, že převzetí Shazamu ze strany Applu neomezí hospodářskou soutěž na trhu streamované hudby,“ prohlásila EK.

Apple detaily akvizice stále tají

Detaily akvizice zatím drží zástupci společnosti Apple pod pokličkou. Podle technologického serveru TechCrunch má nicméně obchod hodnotu 400 miliónů dolarů, tedy v přepočtu zhruba osm miliard korun.

Aplikace Shazam je pro uživatele dosud nabízena zadarmo. Prostřednictvím mikrofonu chytrého telefonu dokáže identifikovat hudbu hrající v okolí a uvést její přesný název. Nabídnut je v programu i přímý odkaz na přehrání dané skladby on-line.

Firma Apple již dříve uvedla, že Shazam by byl vhodným doplňkem její služby Apple Music, která slouží ke streamování hudebních děl za měsíční úplatu. Aplikace by mohla uživatelům pomoci objevovat nové písničky.

Foto: archív tvůrců

Ukázka služby Apple Music

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám