Hlavní obsah

Brněnští vývojáři pomáhají seniorům z digitálního temna

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlaté telefony s kulatým číselníkem, tyhle dotykové mašiny, to není nic pro nás. S takovým odsouzením moderních technologií se často setkávají mladí lidé, když se svým prarodičům, nebo někdy dokonce i rodičům snaží vnutit tablety nebo chytré telefony.

Foto: Oscar Tech

Oscar Senior může třeba připomínat léky, nabízí mapy, internetový prohlížeč, e-mail.

Článek

Strach z moderních technologií u starších lidí se pokoušejí zlomit brněnští vývojáři z firmy Oscar Senior, kteří přišli s aplikací pro bezpečný vstup starších lidí do digitálního světa.

Nápad, jak se „svým" seniorem navázat spojení pomocí videohovoru nebo mu na dálku ukazovat fotky z chytrého telefonu, se zrodil v hlavě Tomáše Poskera v americkém Sillicon Valley.

Aplikace je zcela bezpečná
Tomáš Posker

„Zážitky jsem chtěl sdílet i s babičkou. Kdykoliv jsem se s ní chtěl ale spojit, strávil jsem spoustu času vysvětlováním, jak spustit počítač a Skype, utratil spoustu peněz za hovory. Přišlo mi paradoxní, že se v dnešní době nemůžu spojit se svými nejbližšími," vzpomíná Posker.

„Aplikaci lze stáhnout na jakýkoli tablet s operačním systémem Android a iOS, je dostupná prakticky všem. Je zcela bezpečná - funguje ve speciálním rozhraní, které neumožňuje seniorovi „odejít" nebo něco „pokazit", což bývá jejich častá obava. Navíc mu může kdykoli někdo z kontaktů pomoci nebo poradit," popisoval Posker.

„A to z chytrého telefonu prostřednictvím vzdáleného přístupu," vyjmenoval hlavní výhody unikátní aplikace.

Vyčleňování seniorů z prostředí moderních technologií je větší problém, než by se na první pohled zdálo. Do digitálního světa se totiž přesouvá stále více aktivit od nakupování, zpravodajství až po komunikaci s blízkými. Pokud se starší lidé často ze strachu z neznámého novým technologiím brání, často padají do tzv. digitální propasti, která jen prohlubuje jejich osamocení.

Zdraví i vzdělávání

„Naším cílem je zpřístupnit technologie lidem tak, aby zůstali ve spojení s rodinou, přáteli či pečovateli i různými užitečnými službami, a to díky zjednodušeným technologiím, ze kterých nemusí mít strach," vysvětlil Posker. Program tak nabízí kromě volání a sdílení obrázků další aplikace, jako je připomínač léků, internetový prohlížeč, e-mail, zprávy nebo sociální sítě.

Aplikace, která zaujala už i americká média včetně New York Times nebo Time magazin, je v češtině dostupná od minulého měsíce. Plně funkční aplikaci si tak lidé mohou stáhnout zdarma, poplatek zaplatí, jen pokud budou chtít propojit se s více než čtyřmi kontakty.

„V budoucnu bychom chtěli systém propojit se systémem elektronického zdravotnictví. Lidé by tak například mohli komunikovat se svým lékařem, informace o zdravotním stavu by se ze senzorů dostávaly přímo k němu nebo k příbuzným seniora," dodal Posker s tím, že v plánu je i vzdělávání seniorů, ať už online, nebo prostřednictvím organizace Moudrá sovička nebo univerzit třetího věku.

Výběr článků

Načítám