Hlavní obsah

Bezpečnostních trhlin v programech přibývá. Loni jich bylo téměř pět tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nově objevených zranitelností a chyb v počítačových programech se loni zvýšil o desetinu na 4794 případů, což je nejvíce za posledních pět let. Zranitelnost loni ohlásilo celkem 760 softwarových výrobců, z toho na deset největších připadla polovina. Vyplývá to ze statistiky společnosti GFI Software.

Foto: Novinky

Nejvýznamnějším zdrojem zranitelností zůstávají aplikace třetích stran.

Článek

Více než jedna třetina těchto chyb nebo bezpečnostních mezer byla klasifikována jako velmi závažná, tedy s vysokým rizikem pro napadené systémy. Mezi výrobci s nejvíce ohlášenými zranitelnostmi za rok 2013 jsou Oracle, Cisco, Microsoft, IBM, Apple, Google, Mozilla a Adobe.

Nejvíc, celkem 514 zranitelností, připadá na Oracle, přičemž významný počet se týkal softwaru Java. Nejvážnější chyby evidoval Microsoft, který navíc přerušil trend postupného snižování počtu zranitelností a loni jejich počet zdvojnásobil.

Nejvýznamnějším zdrojem zranitelností zůstávají aplikace třetích stran s podílem 75 procent, avšak vloni došlo k výraznému nárůstu ohrožení operačních systémů (19 procent) a také hardwarových zařízení. Nárůst počtu zranitelností operačních systémů proběhl napříč všemi platformami, včetně Windows, Linuxu a Apple. Mezi aplikacemi jsou suverénně nejvíce ohroženy prohlížeče, zejména Microsoft Internet Explorer, dále Google Chrome a Mozilla Firefox.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám