Hlavní obsah

Číšníci budou muset hosty prověřit mobilem, plánuje Vojtěch

Jan Martinek, Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Restaurace by mohly v budoucnu mobilní aplikací povinně kontrolovat bezinfekčnost svých hostů. V pátek to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), když představoval nové aplikace Tečka a čTečka. Jejich pomocí mohou lidé prokazovat při cestování či na kulturní akci, že jsou očkovaní, testovaní nebo že prodělali covid.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vojtěch řekl, že už jednal se zástupci gastrobyznysu. „Nevylučujeme, že to bude pro restaurace povinnost, ale zvažujeme, jak to nastavit. Musíme myslet na právní otázku,“ uvedl.

Do aplikace Tečka jsou vloženy certifikáty o očkování, výsledky testu i potvrzení o prodělané nemoci, které nemůže být delší než půl roku. Partnerská aplikace čTečka pak tento záznam pomocí QR kódu přečte. K pátečnímu poledni si ji stáhlo zhruba 282 tisíc lidí.

256 dní do další dávky? Tečka odpočítává dobu do přeočkování, zatím jen orientačně

Domácí

„Dřív to bylo pro číšníka složité, teď to může zkontrolovat během sekundy. Zástupci restaurací mají sami zájem, aby pohostinství fungovalo a nemuselo se zase zavírat,“ řekl Vojtěch. „Byl bych rád, kdyby k tomu restaurace přistoupily zatím aspoň dobrovolně,“ dodal.

Zájem potvrdil restauratér a garant projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner, ale konečná dohoda uzavřena nebyla.

Podle práva? Odborníci se neshodnou

Názory expertů se různí. Ústavní právník Jan Wintr Právu řekl, že restauratéři kontrolují bezinfekčnost hostů například v Rakousku. „Pokud to bude mít právní základ, tak by na tom asi nebylo nic podezřelého. Musí to být ale právně dobře podložené,“ řekl Právu.

Lidé mohou očkování proti covidu či test prokázat aplikací Tečka

Domácí

Naopak expert Pirátů na zdravotnické právo Ondřej Dostál se domnívá, že nařídit takovou povinnost nelze. „Tuto kontrolu mohou provádět jen orgány hygienické správy, nejde ji delegovat na soukromé subjekty,“ sdělil Právu.

„S nadějí sleduji země jako Británie a Singapur, kde pod vlivem proočkovanosti od těchto opatření upouštějí. Pokud pan ministr bude takové opatření předkládat, měl by rozhodně odůvodnit, proč u nás nejde to co v těchto zemích,“ řekl Dostál.

Rušíme omezení a nové případy už ani nebudeme počítat. Singapur mění přístup ke covidu

Koronavirus

Singapur nedávno rozhodl, že nebude zveřejňovat denní počty nakažených a že bude ke covidu přistupovat jako k jakékoliv běžné nemoci typu chřipky.

Testy zdarma skončí?

Lidé, kteří zatím nejsou očkováni, se musí spolehnout na testy, přičemž ministr včera naznačil, že by se za testy, ať už PCR, nebo antigenní, mělo začít platit. „Hrazené testy jsou dočasná věc,“ řekl Vojtěch. Předpokládá, že s rostoucí proočkovaností bude o testy menší zájem. Ještě v červenci bude mít každý občan zdarma čtyři antigenní testy a dva PCR testy.

Pro Seznam Zprávy Vojtěch sdělil, že k útlumu testů dojde možná v srpnu či v září. Dá se ale předpokládat, že testy kvůli návratům z ciziny budou potřebovat statisíce lidí, kteří ještě nebudou mít druhou dávku vakcíny.

Británie ustupuje od covid-pasů. K viru chce přistupovat jako ke chřipce

Evropa

Na ně se totiž nově od 9. července už nebude pohlížet jako na bezinfekční. Chráněni jsou podle čtvrtečního rozhodnutí vlády jen plně očkovaní lidé, kterým uplynulo čtrnáct dní od podání druhé dávky nebo jednodávkové vakcíny Janssen.

K 9. červenci vláda zrušila i omezenou devítiměsíční platnost očkování. To bude nyní platit neomezeně s tím, že se ukáže, bude-li za nějakou dobu potřeba přeočkovat.

K pátečnímu ránu laboratoře odhalily 164 nově nakažených, o 70 více než minulý čtvrtek. Podle Vojtěcha se nákaza šíří především v Praze mezi mladými lidmi. „Nejvíce nakažených je ve věkové kategorii 16–29 let, nárůst táhne Praha a Středočeský kraj. Jediný způsob, jak tomu zamezit, je očkovat,“ řekl Právu.

Praha se propadla na úroveň 5. balíčku

Domácí

„Dobrá zpráva je, že nepřibývají hospitalizace a není žádný nárůst u seniorů,“ dodal ministr. Ze 164 případů bylo jen šest nově pozitivních v kategorii nad 65 let. Počet pacientů s covidem v nemocnicích klesl na 50, z toho devět lidí je ve vážném stavu.

Brzy vzniknou centra, která budou nabízet očkování lidem bez předchozí registrace. V Praze se dva mobilní týmy připravují na hlavním nádraží a v obchodním centru Chodov. „Měla by začít fungovat do dvou týdnů. Budou odchytávat lidi, kteří půjdou kolem a mohou se očkovat bez překážek,“ řekl Vojtěch. V těchto místech bude i jednodávková vakcína Janssen, aby se lidé nemuseli vracet pro druhou dávku.

Reklama

Výběr článků

Načítám