Hlavní obsah

Servery megaupload budou vymazány, lidé přijdou o svá data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Data uložená na serveru megaupload.com se začnou ve čtvrtek mazat. S odvoláním na americké vyšetřovatele, kteří nedávno nařídili zablokování serveru, to v pondělí napsala agentura AP. Právníci serveru proti smazání dat protestují s tím, že to postihne i nevinné lidi, kteří přidjou o rodinné fotografie.

Foto: Novinky

Server

Článek

Američtí vyšetřovatelé minulý týden nařídili zablokovat megaupload a vydali zatykače na zakladatele serveru Kima Schmitze a dalších šest lidí. Podle vyšetřovatelů megaupload umožnil miliónům lidí získat pirátské kopie filmů a hudby.

V pátek pak americké úřady daly pokyn dvěma hostingovým společnostem, u nichž si megaupload pronajímal webový prostor, že mohou ve čtvrtek začít mazat data od uživatelů megauploadu. Zástupci firem Carpathia Hosting ani Cogent Communications Group se nevyjádřili, zda údaje skutečně odstraní.

Lidé přijdou o data a megaupload o důkazy

Právník megauploadu Ira Rothken ale proti smazání dat protestuje. Podle něj milióny uživatelů megauploadu nahrálo na servery své rodinné fotografie či soukromé dokumenty. Od zablokování megauploadu k nim neměli přístup a nyní jim hrozí, že o ně přijdou.

Rothken navíc tvrdí, že uložená data jsou důležitá i pro soudní při megauploadu s americkou vládou. Právníci serveru staví obhajobu na tom, že naprostá většina obsahu serveru byla bez závad, a tudíž nebylo nutné megaupload zablokovat.

Podle vyšetřovatelů megaupload sdílením filmů a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům práv škodu za půl miliardy dolarů. Vydělal tím údajně více než 175 milionů dolarů (3,5 miliardy korun). [celá zpráva]

Zablokování serveru přispělo k následným odvetným útokům hackerů. Piráti zablokovali pomocí DDoS útoků stránky FBI, Bílého domu, Amerického sdružení filmového průmyslu, Asociace fonografického průmyslu, ministerstva spravedlnosti a vydavatelství Universal Music a Warner Music. Aktivní jsou hackeři také v Česku a na Slovensku, kde napadli vládní weby. [celá zpráva]

Servery hromadně mažou autorsky chráněná díla

Poté, co byl předminulý týden zavřen server Megaupload a jeho zaměstnanci skončili v poutech, začaly podobné weby ze strachu hromadně mazat ze svých stránek autorsky chráněná díla. A to nejen ta, která jsou nahlášena jako závadná, ale skutečně všechna, na která narazí.

„Dne 19. ledna FBI z důvodu autorských práv zablokovala obsah na serverech Megavideo, Megaupload a na dalších stránkách. Z tohoto důvodu se zalekly i servery Videobb a Videozer, které smazaly veškerý autorsky chráněný obsah,“ uvedl administrátor jednoho českého serveru, který svým návštěvníkům nabízí odkazy ke sledování seriálů a filmů na internetu.

Kromě serverů Videobb a Videozer se podobného osudu, který potkal Megaupload, obává také řada dalších serverů. Například služba Filesonic zakázala uživatelům po pátečním zátahu sdílet jakákoliv data ze svého serveru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám