Hlavní obsah

Senátoři v USA chtějí zakázat úředníkům čínskou aplikaci TikTok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dva američtí senátoři chtějí všem zaměstnancům federální vlády zakázat, aby si na své služební telefony instalovali aplikaci čínské sociální sítě TikTok. Podle agentury Reuters se totiž obávají, že firma sbírá informace o amerických uživatelích a sdílí je s čínskou vládou. Používání aplikace již zakázalo svým zaměstnancům například americké ministerstvo zahraničí či vnitřní bezpečnosti. Mluvčí firmy TikTok označil obavy senátorů za nepodložené.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„TikTok vlastní čínská společnost, která má ve své správní radě členy Komunistické strany Číny a je povinována zákonem sdílet data uživatelů s Pekingem,” prohlásil jeden z předkladatelů senátor Josh Hawley.

„Jak už uznala řada naši federálních úřadů, TikTok je pro Spojené státy znatelným bezpečnostním rizikem a na vládních zařízeních nemá co dělat,” dodal.

Aplikace, v níž mohou uživatelé vytvářet a sdílet krátká videa, získává v poslední době mezi Američany stále větší popularitu, a to převážně u mladých lidí. Měsíčně ji aktivně používá 26,5 milionu Američanů, přičemž asi 60 procent z nich je ve věku 16 až 24 let.

Bič na Tiktok i Facebook. Británie chce pokutovat firmy za škodlivý obsah

Internet a PC

Mluvčí společnosti TikTok uvedl, že firma se snaží stále více komunikovat se zákonodárci a vysvětlovat jim svou pozici. Plánuje také v Los Angeles otevřít „centrum transparentnosti”, kde si nezávislí experti budou moci ověřit, jaké kroky společnost činí při ochraně soukromí a bezpečí uživatelů a jakým způsobem obsah na sociální síti moderuje.

Firma přitom již dříve uvedla, že všechna data od amerických uživatelů ukládá v USA, přičemž Peking nemá jurisdikci nad obsahem, který není v Číně.

Hawley v listopadu přišel s návrhem zákona, který by firmám pocházejícím ze států pokládaných za rizikové zakázal přesouvat data Američanů zpět do svých zemí. Také by jim znemožnil sbírat data, která nutně nepotřebují pro svůj provoz. V případě TikToku se jedná o kontakty uživatelů a údaje o jejich poloze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám