Hlavní obsah

Z Facebooku je síť pro máminy buchty. Mezi mladými „frčí“ TikTok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Facebook už podle odborníků u dětí „nefrčí“. A stává se sítí jejich rodičů. Naproti tomu strmě roste zájem o čínskou sociální síť TikTok. Tuto síť většinou starší generace neznají, a tak děti mají své vlastní „virtuální hřiště“ bez dozoru. Informace zazněly na odborné konferenci Dítě v síti. Většina sociálních sítí jako Facebook nebo YouTube je přístupná od 13 let, děti ale zákaz často obcházejí.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Aplikace na vytváření a sdílení krátkých videí TikTok získala podle publicisty Daniela Dočekala za dva roky fungování přes miliardu uživatelů, polovinu z nich za poslední rok. Podle průzkumu nazvaného České děti v kybersvětě, který proběhl počátkem letošního roku, síť používala téměř třetina dotázaných dětí.

Jedním z aktivních přispěvatelů TikToku, který vlastní čínská firma ByteDance, je dvaadvacetiletý influencer Lukáš Fritscher vystupující jako Lukefry. „TikTok jsem si vybral pro jeho trendovost. Je to něco, kde nejsou rodiče, tudíž je to pro děti dost atraktivní,“ vysvětlil.

Jak chránit děti před predátory na internetu

Bezpečnost

Strmě rostoucí zájem o TikTok v Česku demonstroval Dočekal na počtu sledujících Ondyho Mikulu. První český přispěvatel TikToku, který přesáhl milion sledujících, jich letos v říjnu měl už dva miliony a před několika dny dokonce 2,7 milionu.

Rostoucí zájem o tuto síť zaznamenali i politici. „Když se potkám s někým z Facebooku, tak se v žertu ptám, jestli bude pan Zuckerberg prodávat Facebook Číňanům. Ale Facebook se nemusí prodávat, máme tady TikTok,“ uvedla na konferenci česká eurokomisařka Věra Jourová. Podle ní bude její působení v EU v pořádku, dokud bude dodržovat evropské zákony, zejména ochranu dat.

Účet na nějaké sociální síti má podle zmíněného průzkumů více než polovina dětí ve věku sedm až 12 let, přestože pravidla jejich používání povolují tyto služby až od 13 let. Nejvíce času tráví vyhledáváním nejrůznějších videí na YouTubu nebo prohlížením fotek na Instagramu.

Facebook je místo pro rodiče

Místo dětí navštěvují Facebook stále častěji jejich rodiče. „V průzkumu zaznělo, že je to ta síť, kam mámy nahrávají fotky buchet, co večer upekly,“ řekla Julia Szymańska ze společnosti Avast. Rodiče se podle průzkumů domnívají, že právě Facebook a Instagram používají děti nejčastěji, přitom jde ale kromě Instagramu spíše o WhatsApp a právě TikTok.

Jedním z témat konference byl také nedostatek kontroly rodičů nad tím, co jejich děti na obrazovkách mobilů a počítačů sledují. Přestože aktivitu dětí na prvním stupni základní školy kontroluje většina rodičů, děti z druhého stupně už jenom polovina a středoškoláky asi pětina.

Zaměřit by se podle Dočekala měli nejen na to, kolik času před obrazovkami tráví, ale také například na to, jaké fotky a videa mají v mobilu, jaké používají aplikace nebo zda jsou v kontaktu jen s lidmi, které znají i v reálném světě.

Účinnou formou je takzvaná rodičovská kontrola, kterou umožňuje většina operačních systémů mobilních telefonů. Odborníci také doporučují zablokovat dětem mobilní nebo online platby nebo omezit možnost sami instalovat aplikace.

Postupně je ale potřeba nechávat dětem na sítích více samostatnosti. „Psychologové a lékaři vám řeknou, že klíčový argument je jejich mentální připravenost. Některé jsou dost zralé v deseti, některé ani v patnácti,“ uvedla ředitelka české, maďarské, rumunské a slovenské pobočky společnosti Google Taťána le Moigne. Odborníci se shodují na tom, že nejprve je třeba ohledně bezpečnosti na internetu vzdělávat rodiče.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám