Hlavní obsah

Bič na Tiktok i Facebook. Británie chce pokutovat firmy za škodlivý obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda představila plán, který umožní pokutovat provozovatele sociálních sítí za škodlivý obsah na internetu. Větší pravomoci při kontrolování firem, jako jsou Facebook, Tiktok, YouTube, Snapchat nebo Twitter, má získat regulátor médií Ofcom. Informuje o tom na svém webu deník The Guardian. Pokud provozovatelé sociálních sítí uživatele před škodlivým a nelegálním obsahem neochrání, budou jejich ředitelé muset zaplatit pokutu, případně mohou jít i do vězení.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Uvedené firmy se dosud regulovaly víceméně samy a podle vlastních pravidel. Stávající praxe čelila kritice – experti volali kvůli zajištění bezpečnosti uživatelů internetu po nezávislých pravidlech. Pod Ofcom, který dosud kontroloval pouze klasická média, tak bude nově spadat i obsah zveřejňovaný na internetu.

Ofcom nebude mít pravomoc konkrétní příspěvky ze sociálních médií odstraňovat. Firmy místo toho vyzve, aby zveřejnily, jaký obsah a způsoby chování hodlají na svých stránkách akceptovat. Dodržování těchto standardů po nich Ofcom pak bude vyžadovat.

Z Facebooku je síť pro máminy buchty. Mezi mladými „frčí“ TikTok

Internet a PC

Opatření se dotkne všech společností, které na svých stránkách umožňují sdílet uživatelům obsah – tedy komentáře nebo videa. Podle listu The Guardian to jsou v Británii stovky tisíc firem. Internetové společnosti budou také mít povinnost každoročně zveřejňovat přehledy s výčtem toho, jaký obsah odstranily a jak naplňují své vlastní standardy. Vláda také chce, aby se znovu zavedlo ověřování věku uživatelů před umožněním přístupu na některé stránky.

Británie loni vypracovala nové zákony pro bezpečnost na internetu. Podle vlády by měly být nejpřísnější na světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám