Hlavní obsah

Rusové pokutovali Wikipedii kvůli válce na Ukrajině. Opět

Moskva

Soud v Moskvě ve čtvrtek uložil další pokutu americké neziskové organizaci Wikimedia, provozovateli internetové encyklopedie Wikipedia. Důvod je stejný jako v předchozích případech – za to, že odmítá odstranit hesla týkající se války na Ukrajině. Informovala o tom rozhlasová stanice Svobodná Evropa.

Foto: Wikipedia
Článek

Jedná se o již pátou pokutu, kterou soud nařídil zaplatit, a to ve výši dvou milionů rublů (cca 518 tisíc korun). Ruský soud tvrdí, že na stránkách Wikipedie se nacházejí „falešné informace“, a to i v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Nově udělená pokuta tak představuje další krok v ruské snaze kontrolovat zveřejňování informací o ruském vpádu na Ukrajinu a o působení ruských ozbrojených sil na tomto území. Loni byl v Rusku přijat nový zákon, který prakticky zakazuje zveřejňování neoficiálních informací o této problematice.

Wikipedie dostala v Rusku pokutu 600 000 Kč. Kvůli heslům o armádě

Internet a PC

Wikimedia se hájí tím, že uvedená hesla mají řádné zdroje a odpovídají standardům pro kvalitní a důvěryhodné informace. Společnost také trvá na tom, že je nezbytné zajistit svobodu projevu a právo lidí na přístup k informacím, což jsou základní demokratické hodnoty.

Takovéto pokuty Wikimedia dostala již v minulosti, a to například v únoru a listopadu loňského roku za dva články v ruštině, které pojednávaly o nenásilném odporu ukrajinského civilního obyvatelstva proti ruské invazi a hodnocení ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022.

Pokuty jsou pro organizaci velkou finanční zátěží, vedení nadace Wikimedia se nicméně stále snaží hájit svůj postoj a bojovat za svobodu projevu a přístup k informacím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám