Hlavní obsah

Resuscitace se nekoná. Zkrachovalá kryptoburza FTX se už nevrátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nassau

Ještě v minulém roce to vypadalo, že zkrachovalá kryptoměnová burza FTX podstoupí resuscitaci a bude opět bojovat o přízeň svých uživatelů. Po půl roce je ale všechno jinak a vedení společnosti přiznává, že vdechnout FTX opětovně život je nemožné.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O resuscitaci zkrachovalé kryptoburzy se loni v létě rozpovídal pro deník The Wall Street Journal (WSJ) nový ředitel firmy John Ray. Prohlásil tehdy, že aktivně „shání zájemce o restart FTX.com“.

Ray, který předtím působil jako likvidátor energetické společnosti Enron, tehdy tvrdil, že už vedl s investory „rozhovory o možné podpoře restartu burzy FTX“. A to například prostřednictvím společného podniku.

Blíže však celou záležitost komentovat nechtěl.

Kryptoměny ve vězení nefrčí. Odsouzený zakladatel zkrachovalé FTX teď obchoduje s rybami

Amerika

„FTX vytvořil zločinec“

Po více něž půl roce se ukazuje, že zmiňované rozhovory patrně nikam nevedly. Právní zástupce podniku Andy Dietderich při slyšení u amerického konkurzního soudu ve středu prohlásil, že FTX „upustila od snah o obnovení provozu své kryptoměnové burzy“.

Místo toho se podle něj zaměří na likvidaci svých aktiv a vrácení finančních prostředků zákazníkům.

Dietderich si přitom při své řeči nebral vůbec žádné servítky. Jako jediného viníka celé krize a kolapsu firmy obvinil zakladatele FTX Sama Bankmana-Frieda, který podle něj „nikdy nevybudoval potřebné základy k zajištění životaschopnosti firmy“. To je podle něj hlavní důvod, proč všechny rozhovory o resuscitaci krachly.

„Kryptoburzu FTX vytvořil zločinec, šlo o nezodpovědný podvod,“ burcoval podle agentury Reuters před konkurzním soudem Dietderich.

Čekání na soud

Bankman-Fried je od loňského srpna v Metropolitním detenčním centru v Brooklynu poté, co mu soud zrušil kauci, když zjistil, že se při vyšetřování snažil zastrašit svědky.

Začátkem listopadu ho pak porota shledala vinným ze sedmi trestných činů, za podvod a krádež miliard dolarů zákazníkům FTX. Nyní čeká na soud, který ho 28. března přesune z vazby do federálního vězení, kde si odpyká trest. Hrozí mu až 110 let.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Samuel Bankman-Fried na cestě k soudu.

Porota v USA uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám