Hlavní obsah

Protipirátský software Sony BMG půjde z Windows, rozhodl Microsoft

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protipirátská ochrana, kterou používá nahrávací studio Sony BMG na hudebních CD, nemá ve Windows co dělat, rozhodl v neděli Microsoft. Redmondská firma uvedla, že program, jehož úkolem je chránit nahrávky před kopírováním, snižuje bezpečnost a důvěryhodnost tohoto operačního systému.

Článek

"Stanovili jsme sadu objektivních kritérií pro aplikace Windows Defender [celá zpráva] a Nástroj pro odhalování zhoubného softwaru z Windows [celá zpráva], která řekne, jaký software bude jimi detekován a vymazán," uvedl Microsoft na svém blogu. A podle firmy sem patří také aplikace XPC, kterou se Sony BMG snaží chránit hudební CD před kopírováním.

Microsoft již tento kontroverzní program analyzoval a rozhodl se "lépe chránit své zákazníky" tím, že jej z Windows zcela odstraní. V nejbližších dnech uvede firma novou verzi nástroje Windows AntiSpyware [celá zpráva] (budoucí Windows Defender), který program XPC z disku vymaže. S jeho odstraněním pomůže také online služba Windows Live Safety Center [celá zpráva]. 

Sporná aplikace Sony BMG na hudebních CD od března

Hysterie kolem programu XPC přišla až osm měsíců poté, co studio Sony BMG vydalo ve Spojených státech první CD chráněné proti kopírování technikou britské firmy First 4 Internet [celá zpráva], která tento software vyvinula.

Aplikace se instaluje na pevný disk v průběhu přehrávání jí chráněného kompakt disku. Utilita se v počítači maskuje a uživatel tak její přítomnost vůbec nezaznamená. Bezpečnostní experti navíc uvedli, že může být zneužita hackery. Internetem již dokonce koluje trojský kůň, který se jejím prostřednictvím snaží ovládnout počítač.

Zástupci Sony BMG v pátek přispěchali s ujištěním, že zastavují produkci CD médií chráněných programem XPC. Firma se tak rozhodla po deseti dnech, kdy se objevily první stížnosti na její aplikaci [celá zpráva]. 

Nahrávací gigant bude i nadále produkovat CD chráněná proti kopírování, použije ale jinou technologii.

Anketa

Souhlasíte s postojem Microsoftu k aplikaci XPC, kterou Sony BMG chrání svá média před kopírováním?
Ano
89,2 %
Ne
10,8 %
Celkem hlasovalo 2373 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám