Hlavní obsah

Proti změně fungování Ulož.to byly tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden v pátek skončila jedna velká kapitola české internetové scény, když server Ulož.to změnil radikálním způsobem podmínky používání služby – nově není možné sdílet ani vyhledávat nahrané soubory, přistupovat je možné pouze ke svým datům. Proti tomu se přitom vyjádřila v anketě Novinek drtivá většina uživatelů. Provozovatelé služby se nicméně hájí tím, že kvůli novým pravidlům Evropské unie (EU) neměli na výběr.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Anketa, zda lidé souhlasí se zrušením dosavadního fungování služby Ulož.to, byla na serveru Novinky.cz publikována ve čtvrtek 30. listopadu ráno. Během pěti dnů se v ní vyjádřilo 13 353 lidí. Více než 12 800 z nich přitom volalo po zachování původního fungování služby, tedy 96 % dotázaných. Změny vítala pouze čtyři procenta lidí, tedy méně než 550 respondentů.

V souvislosti se změnou se rozvířila na sítích velká diskuze. „Používal jsem Ulož.to k poskytnutí mých souborů dalším uživatelům – typicky fotky z akce/dovolené, abych to nemusel drobit do desítek mailů,“ prohlásil Jenda H. s tím, že nově bude muset fotky rozesílat známým na DVD nosičích.

Stahovači už mají smůlu. Ulož.to, jak ho známe, skončilo

Internet a PC

EU nicméně na změnu pravidel tlačila kvůli tomu, že podobné servery sloužící ke sdílení dat jsou často zneužívány uživateli k tomu, aby prostřednictvím nich šířili autorsky chráněná díla – celá hudební alba, filmy, seriály, ale například i hry a software.

Zákonodárci tak chtějí po provozovatelích služby, aby zajistili, že se nelegální obsah nebude prostřednictvím jejich serveru šířit. Vedení Ulož.to to vyřešilo tak, že uživatelé mohou nově přistupovat pouze k datům, která sami na server nahrají. Odkazy na stažení přitom není možné sdílet s dalšími uživateli.

Díla, která Češi jinak neseženou

Někteří jedinci však upozorňují na to, že se na Ulož.to dala sehnat i díla, která jsou pro české uživatele jinak nedostupná. „Vražda kultury kvůli mamonu. Lidé, když nechtěli platit za kina či předražené hudební nosiče, alespoň měli šanci se kulturně vzdělávat. Dnes je spousta streamovacích služeb, ale spoustu nezávislých filmů tam neseženete. Navíc v původním znění. Ulož.to mě naučilo jistý vkus a podle toho si dnes filmy a hudbu kupuji. Bez něho se to mladí nenaučí a zůstanou nekulturními a neznalými jelity,“ vypočítal dosavadní benefity Robert M.

„Tohle je fakt ale špatně, protože je plno filmů, hudby, děl, které jinde nenajdete, nikde je nemáte, i kdybyste chtěli zaplatit stovky korun, nenajdete je,“ podotkl Petr Ch.

Na Ulož.to byly i starší filmy, které se dají jenom těžko koupit oficiálně, protože je nikdo nevydal a nevydá.
Jan C.

„Nemluvě o tom, že na Ulož.to byly i starší filmy, které se dají jenom těžko koupit oficiálně, protože je nikdo nevydal a nevydá. Přitom autorská práva u nich už vypršela,“ reagoval souhlasně Jan C.

Objevují se však i názory, že nová pravidla jsou v pořádku. „Co pro vás není problém, může být problém pro ostatní – vydavatele. A když si to rozeberete trochu podrobněji, tak možná i pro vás,“ zdůraznil Marek F.

„Když si někdo stáhne dílo, aniž by za něj zaplatil, tak nejenže autor přijde o výdělek a musí u dalších děl zvyšovat ceny, ale i stát přijde o daně a musí ty peníze najít jinde. Je to samozřejmě nepřesná analogie, jelikož doufám, že toto ‚pirátění‘ je minulost a neprobíhá už v tak velkém objemu jako dříve, ale i tak tam analogie lze najít,“ vysvětlil Marek F.

„Vražda kultury.“ Lidé se bouří proti konci sdílení na Ulož.to

Internet a PC

Ulož.to ještě nekončí

Podle některých ohlasů je to ale konec Ulož.to tak, jak ho známe. „Ulož.to skončí. Nebude důvod. Prostě si uživatelé najdou jiné úložiště či torrenty. Budou prosperovat úložiště z třetích zemí, a viry budou mít ráj. Prostě EU si podřezává vlastní větev. Zpotvoření autorského zákona a nenažranost pokračuje,“ má jasno Míra V.

Jak je z řádků výše patrné, služba Ulož.to ale ani po změně podmínek neskončila. Na servery je možné i nadále nahrávat data, avšak výhradně pro vlastní potřebu. Využívat Ulož.to Disk je tak možné čistě jako cloudové úložiště, na které si nahrají lidé vlastní data a následně k nim získají přístup odkudkoliv po přihlášení.

„Děkujeme všem uživatelům za podporu a budeme rádi, když s námi zůstanou i nadále,“ komentoval změnu Jan Karabina, jednatel společnosti Cloud Platforms, která Ulož.to provozuje.

Foto: repro uloz.to

Nová podoba Ulož.to Disku (1. prosince 2023)

Základní nabídka je zadarmo

Základní 50GB prostor získají případní zájemci zadarmo. 1TB úložiště vyjde na 150 Kč měsíčně, 5TB pak na 360 Kč měsíčně. Při platbě jednou ročně jsou ceny nepatrně výhodnější.

Zásadní změnu fungování Disku provozovatelé zdůvodnili zavedením nového nařízení o jednotném trhu digitálních služeb a o digitálních službách – jde o tzv. Akt o digitálních službách (DSA). DSA stanovuje pravidla a povinnosti pro digitální služby, které fungují jako zprostředkovatelé, tedy propojují uživatele se zbožím, službami a obsahem.

Jedná se o spektrum digitálních služeb, od služeb poskytujících síťovou infrastrukturu přes webhosting až po on-line platformy, jako jsou sociální sítě nebo internetová tržiště.

Změny se týkají pouze cloudového úložiště Ulož.to Disk. Streamovací služba Ulož.to LIVE je regulována jinou legislativou (např. pod dohledem RRTV) a je nadále v provozu beze změn.

Apple dal české platformě Ulož.to stopku. Lidé už ji nestáhnou

Software

Reklama

Související články

Ulož.to omezí sdílení souborů. Pod tlakem EU

Ulož.to Disk je populární česká webová služba, která uživatelům slouží pro sdílení nejrůznějších souborů. Od letošního prosince, tedy přesně za týden, však...

Výběr článků

Načítám