Hlavní obsah

Přes internet prodán disk s tajnými informacemi

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetová burza společnosti eBay je velice populární a rozšířená. Vítěz elektronické dražby za necelých 20 Euro (asi 600 korun) získal starší disk, který obsahoval tajné policejní informace.

Článek

Informaci s odvoláním na německý magazín Spiegel uvedl internetový server The Inquirer. Pevný disk zakoupený přes portál eBay (provozuje aukce probíhající přes internet) obsahoval informace o tom, jak se chovat v případě únosů, jak s únosci vyjednávat, nacházely se zde i detaily o politických osobnostech.

Anketa
V případě, že byste prodávali vámi dříve užívaný pevný disk, použijete některý ze speciálních programů na jeho bezpečné smazání?
Hlasujte v anketě pod článkem

The Inquirer uvedl, že bylo zahájeno vyšetřování ve snaze dopátrat se toho, jak se disk obsahující citlivé informace na eBay dostal. Počáteční verze zatím operují s nedopatřením, v úvahu připadá také kriminální čin.

Obecně se předpokládá, že u velké většiny pevných disků zakoupených z druhé ruky je možno obnovit data, která zde jejich dřívější majitelé uložili. Obnovení dat není vyloučeno ani za předpokladu, že zařízení bylo dříve zformátováno.

V případě, že harddisk potřebujete nutně prodat nebo jej vracíte a dříve jste na něj ukládali citlivá data, je doporučováno použít speciáních programů, které jeho povrch mnohonásobně přepíšou [celá zpráva].

Anketa

V případě, že byste prodávali vámi dříve užívaný pevný disk, použijete některý ze speciálních programů na jeho bezpečné smazání?
Ano, samozřejmě
72,7 %
Ne, je to zbytečné
27,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 260 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na eBay lze zakoupit také manželku

Elektronická dražba vietnamských dívek ve věku na vdávání začínala na částce 5 400 dolarů, tedy asi 150 tisíc korun. Neznámý člověk je prodával prostřednictvím...

Prodej ruské rakety přes eBay nevyšel

Deaktivovanou ruskou raketu z dob minulé sovětské éry se minulý týden snažil přes elektronickou aukci (eBay) prodat jistý Angličan. Na nátlak společnosti však...

Výběr článků

Načítám