Hlavní obsah

Právo na rychlý a bezpečný internet musí mít každý, požaduje Evropská komise

Vysokorychlostní internetové připojení musí mít zajištěni všichni obyvatelé. Počítá s tím deklarace Evropské komise (EK), která pojednává o digitální transformaci společnosti v nadcházejících letech. Počítá se také s tím, že se zlepší výuka digitálních technologií na školách. Komise vyzvala členské státy a Evropský parlament, aby prohlášení podepsaly do poloviny roku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

Rychlé a stabilní připojení k internetu se ukázalo být klíčové především v době pandemie, kdy řada lidí byla odkázána na práci z domova a on-line výuku. To samé platí pro znalost digitálních technologií.

Podle EK tedy není pochyb o tom, že celou Evropu čeká v nadcházejících letech digitální transformace. Deklarace má zajistit práva uživatelů a jejich svobodnou volbu technologií napříč členskými státy. To by měly podpořit také investice na pokrizové oživení ekonomik, unijní země do digitalizace investují od letoška pětinu mimořádného fondu.

Podle kritiků ale expanzi digitálního prostředí v současnosti nedoprovázejí dostatečná pravidla. „Chceme, aby byly technologie bezpečné, sloužily všem a aby respektovaly naše práva a hodnoty. A to i tehdy, když jsme on-line,“ okomentovala představený návrh místopředsedkyně komise pro digitalizaci Margrethe Vestagerová.

Rychlost LTE loni vzrostla až o 40 procent, nejrychlejší byl T-Mobile

Mobil

Cenově dostupný vysokorychlostní internet

Mezi základní cíle má patřit dostupnost vysokorychlostního internetu pro všechny obyvatele regionů, který bude cenově dostupný. Deklarace ale počítá také s tím, že lidé budou mít bezproblémový přístup k digitálním službám jednotlivých úřadů a že školy budou mít kvalitní vybavení s „digitálně zdatnými učiteli“.

Co se bezpečnosti týče, EK požaduje bezpečné digitální prostředí pro děti, ale také právo „odpojit se“ po pracovní době. Prohlášení také stanovuje novou zásadu, že co je nelegální mimo internet, bude nelegální také on-line.

„Vždy se budete moci spolehnout na konektivitu nejvyšší třídy, bezproblémový přístup k veřejným službám a bezpečný a spravedlivý digitální prostor. A to ať už bydlíte, studujete, pracujete či podnikáte v Evropě,“ prohlásil komisař pro jednotný trh Thierry Breton.

Právo na rychlý internet v Německu

Německý Spolkový sněm (Bundestag) již loni na jaře schválil „právo na rychlý internet“. To v podstatě znamená, že operátoři budou muset zajistit dostatečně rychlé připojení pro každého člověka v Německu. Platit by měl začít od poloviny letošního roku.

Doposud právní předpisy v Německu stanovovaly pouze to, že lidé mají nárok na internet. Vzhledem k tomu, že jde o roky starý dokument, uvádí se v něm rychlost 56 kb/s, respektive 0,056 Mb/s. Takové hodnoty v dnešní době nestačí už ani na pohodlné procházení webových stránek.

Právo na rychlý internet má každý, schválil německý Spolkový sněm

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám