Hlavní obsah

Počítačový a mobilní trh se ochlazuje. A bude hůř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpomalování růstu čínské ekonomiky a pokles spotřebitelských výdajů v důsledku rostoucí inflace povedou v letošním roce k propadu celosvětového odbytu osobních počítačů i chytrých mobilních telefonů. Předpověděla to výzkumná společnost Gartner. K poklesu odbytu smartphonů patrně přispějí i přetrvávající problémy v dodavatelském řetězci a důsledky ruského útoku na Ukrajinu.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Globální odbyt smartphonů letos podle firmy klesne o sedm procent. V Číně se čeká pokles o 18 procent, a to kvůli negativním dopadům koronavirových uzávěr, které pozastavily aktivitu v klíčových ekonomických centrech, včetně Šanghaje.

Celosvětové dodávky osobních počítačů se letos podle společnosti Gartner sníží o 9,5 procenta. Americký výrobce čipů Advanced Micro Device (AMD) nedávno varoval, že trh s osobními počítači směřuje do útlumu po dvou velmi silných letech.

Slabá poptávka po osobních počítačích a chytrých telefonech zřejmě bude mít negativní dopady na hospodářské výsledky řady společností, od výrobců čipů až po velké technologické podniky, jako je Apple či Microsoft. Tyto firmy začnou příští měsíc zveřejňovat hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí, upozornila agentura Reuters.

Mobily netáhnou, evropský trh klesl o 12 procent

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Pandemický zájem o počítače slábne

Globální prodej osobních počítačů v prvním čtvrtletí klesl. Vyplývá to z nejnovějších odhadů konzultačních společností, na které upozornil zpravodajský server...

Výběr článků

Načítám