Hlavní obsah

Pardubicko a Jihlavsko definitivně přijdou o DVB-T signál

Novinky, bri

Už příští týden bude ukončeno DVB-T vysílání programů hlavních českých komerčních televizních stanic Nova, Prima a Barrandov z vysílače Jihlava–Javořice. Z vysílače Pardubice–Krásné budou vypnuty všechny programy komerčních televizí. To bude definitivní tečka za první generací digitálního televizního vysílání na Pardubicku a Jihlavsku.

Foto: Archiv Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Jednu minutu před půlnocí 22. září dojde k vypnutí DVB-T vysílání multiplexu 2 hlavních programů komerčních televizí Nova, Prima a Barrandov z vysílače Pardubice-Krásné na kanálu 39. Zároveň dojde k vypnutí vysílání programů ostatních komerčních stanic v DVB-T v multiplexu 3 na kanálu 34. U vysílače Jihlava-Javořice se vypne DVB-T vysílání multiplexu 2 na kanálu 35,“ uvedla mediální zástupkyně radiokomunikací Petra Miterová. Právě radiokomunikace mají přechod v tuzemsku na starosti.

„Finální DVB-T2 multiplex 22 na 28. kanále je už v provozu na obou vysílačích a jeho parametry se nebudou měnit. Diváci ho mohou naladit již nyní. DVB-T2 multiplex 23 z vysílače Pardubice-Krásné bude vysílat na kanálu 34 a z vysílače Jihlava-Javořice na kanálu 35. Finální DVB-T2 multiplexy 22 a 23 budou zapnuty na obou vysílačích v časných ranních hodinách 23. září,“ doplnila Miterová.

Většinu Česka pokrývá nový televizní signál. Vypínání signálu DVB-T začalo i na Moravě

Internet a PC

DVB-T2 televizor nebo set-top box

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény budou muset přechod řešit. Je nutné mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2.

V obou případech je nicméně nutné dávat pozor na to, aby přístroj dokázal dešifrovat kodek HEVC (H.265). Pokud tento standard nezvládne přijímač dešifrovat, nebude prostřednictvím něj možné druhou generaci pozemního digitálního vysílání přijímat.

Pro Česko byl zvolen právě tento kodek, zatímco v některých zahraničních státech se používají jiné. Podporu kodeku HEVC (H.265), který je pro provoz v Česku nezbytný, je tedy vhodné před nákupem ověřit.

První generace digitálního vysílání pomalu končí

Internet a PC

Koho se přechod týká?

Řešením samozřejmě může být také přechod na jiný typ televizního vysílání. Alternativou může být kabelová televize, satelitní služby či IPTV, tedy příjem televizního signálu prostřednictvím internetu.

Sluší se připomenout, že přechod na DVB-T2 se rozhodně netýká každého. Zbystřit by měli pouze lidé, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Přechod na DVB-T2 bude pokračovat od července

Koronavirus přerušil přechod na nový televizní standard DVB-T2, na který se Česko připravuje už od loňského roku. Další vypínače vysílající stále ještě na...

Výběr článků

Načítám