Hlavní obsah

Útěk do Jižní Ameriky? Šéf zbankrotované kryptoburzy FTX to popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Zakladatel kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried, který žije na Bahamách, odmítl spekulace, že uprchl do Jižní Ameriky, píše agentura Reuters. Kryptoměnová burza FTX v pátek oznámila, že vyhlásila ve Spojených státech bankrot a požádá o soudní ochranu před věřiteli. Kyperská komise pro cenné papíry krátce nato potvrdila zprávy médií, že firmě pozastavila licenci pro působení v Evropské unii, aby ochránila investory. Podle zdrojů Reuters z platformy zmizely peníze zákazníků v hodnotě zhruba miliardy dolarů.

Foto: archiv burzy FTX

Sam Bankman-Fried

Článek

Na Twitteru se objevily spekulace, že Bankman-Fried uprchl do Jižní Ameriky. To však zakladatel FTX, který žije na Bahamách, popřel. Novinářům Reuters napsal, že je stále v tomto ostrovním státě v Karibiku.

Chaos kolem kryptoburzy FTX se mezitím prohloubil, když společnost oznámila, že zjistila neoprávněné transakce, a analytici upozornili, že z platformy byly za podezřelých okolností přesunuty miliony dolarů, píše Reuters.

Bankrot FTX vyhlásila poté, co zákazníci během 72 hodin vybrali z platformy šest miliard dolarů a konkurenční burza Binance odstoupila od plánu FTX převzít.

Miliardový kryptoměnový průšvih. Burza FTX vyhlásila bankrot, lidé přijdou o peníze

Internet a PC

Ochrana před hackery?

Z FTX podle zdrojů Reuters zmizely peníze zákazníků v hodnotě nejméně miliardy dolarů. Zakladatel kryptoburzy Bankman-Fried podle zdrojů agentury převedl deset miliard dolarů z peněz zákazníků do své obchodní společnosti Almeda Research.

Nové problémy se objevily, když hlavní právní zástupce FTX v USA Ryne Miller na Twitteru uvedl, že digitální aktiva firmy byla přesunuta do „studeného úložiště“, aby se „zmírnily škody po vypozorování neoprávněných transakcí“. Studené úložiště označuje kryptopeněženky, které nejsou připojeny k internetu, aby byly chráněny před hackery.

Analytická společnost Nansen uvedla, že za posledních 24 hodin zaznamenala odliv 659 milionů dolarů z FTX International a FTX U.S.

Společnost Elliptic, která se také zabývá analýzou blockchainu, sdělila, že kryptoaktiva v hodnotě přibližně 473 milionů dolarů byla v sobotu „brzy ráno za podezřelých okolností přesunuta z peněženek FTX“. Zároveň však uvedla, že nemůže potvrdit, zda byly tyto prostředky odcizeny.

Lidé nemohou vybírat peníze. Problémy burzy FTX zahýbaly celým trhem kryptoměn

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám