Hlavní obsah

Oracle za 7,4 miliardy dolarů koupí Sun Microsystems

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká softwarová společnost Oracle koupí za 7,4 miliardy dolarů (více než 154 miliard Kč) počítačovou firmu Sun Microsystems. Oznámila to v pondělí agentura AP.

Článek

Oracle za jednu akcii firmy Sun nabídl 9,50 dolaru, což ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií představuje zisk 42 procent. Transakci již schválilo představenstvo Sun a Oracle očekává, že bude dokončena letos v létě.

Podle médií společnost Sun Microsystems donedávna jednala o spojení s počítačovou společností IBM. Na počátku tohoto měsíce ale podle zdrojů jednání mezi oběma firmami zkrachovala kvůli ceně, která podnik ohodnocovala na sedm miliard dolarů.

Podle analytiků bylo pro budoucnost Sun nalezení partnera důležité. Její příjmy za tři měsíce do konce prosince klesly o 11 procent a podíl hrubého zisku na tržbách se snížil na 41,9 procenta z předchozích 48,5 procenta. Sun byl miláčkem investorů v době rozkvětu technologického odvětví v 90. letech minulého století, v posledních deseti letech má ale problémy a musel propustit tisíce zaměstnanců.

Sun Microsystems vyrábí software a vyspělé serverové počítače. Oracle je třetím největším výrobcem softwaru na světě.

Oraclu nepatrně klesl ve třetím čtvrtletí fiskálního roku zisk na 1,33 miliardy dolarů z loňských srovnatelných 1,34 miliardy dolarů. Výsledky společnosti ale překonaly odhady analytiků a firma dokonce oznámila, že poprvé vyplatí dividendu. Celkové příjmy za tři měsíce do konce února pak stouply o dvě procenta na 5,45 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám